Jednostavan trik kojim ćete umiriti svako dijete

Radiosarajevo.ba
Jednostavan trik kojim ćete umiriti svako dijete
Arhiv / Ilustracija
Niko ne voli da bude u prisustvu djeteta koje plače i vrišti. To znači da je stvar biološki tako udešena da teško podnosimo dječiji plač.

Ja to znam najbolje. Bio sam dvanaest godina učitelj u školi. Brinuo sam o tuđoj djeci. Ni u kući ni u školi nisam primenjivao taktiku „ako viče ono, podvikni i ti“. Zašto? Zato što ta taktika nije svrsishodna.

 

Zato, imam jedan trik. Koristio sam ga u školi svakodnevno. Sada ga koristim u odgajanju svoje djece.

 

Evo nekoliko situacija u kojima ovaj trik pomaže:

 

-djeca se svađaju

 

-djeca ne rade ono što ste im rekli da rade

 

-djeca ne slušaju šta im se govori

 

-djeca su previše bučna

 

-djeca vam demonstriraju svoj bijes

 

djeca… djeca… djeca…

 

Znate li u čemu je problem sa ukupnom našom kulturom? U tome što se posebna i ogromna pažnja usmerava na djecu. Akcenat se baca na to da ako im se nešto slučajno ne sviđa, mi odrasli smo dužni da to popravimo. A gdje smo mi u tom filmu?

 

Međutim, ja znam odgovor. Znam kako da sve popravimo.

 

Gdje se obično nalazite kada se djeca ponašaju onako kako ne bi trebalo? Po pravilu nešto radite u kuhinji, razgovarate telefonom ili ste na drugom kraju prostorije – dijete na podu, vi na krevetu.

 

Ključno je to što se ne nalazite pored djeteta.

 

U razredu u kojem učitelj stalno sjedi za svojim stolom, djeca će praviti galamu i biti nemirna. Ako ste prezauzeti da biste proveli vreme s djetetom, ili ste posle napornog dana suviše nervozni za tako nešto, neka vas ne čudi to što ispada da od vaše vike moraju zidovi da se zatresu ne bi li se djeca primirila.

 

Moj trik je u tome što, ako želim da se smire – ja im samo priđem!

 

Priđem nezadovoljnom djetetu ili djetetu koje se loše ponaša i mirno mu stavim ruku na rame. Ili na leđa. Ili se sagnem i započnem tih i ubjedljiv dijalog.

 

Rekao bih da je u 90 posto slučajeva, kada treba da umirite svoje ili tuđe dijete, dovoljno tom djetetu prići sasvim blizu. Taj trik sam mnogo puta provjeravao: radi. Sada umjesto da vičem na svoju djecu, samo im se približim.

 

Kad moja djeca prave haos recimo u hodniku, ja ne vičem iz kuhinje da se smire. Nego im priđem. Kad se svađaju, viču – ja im priđem. Kad ignorišu moje zahtjeve, ja ne ponavljam višim tonom ono što sam već rekao. Nego im priđem.

 

I u 90 posto slučajeva ovaj trik 'odradi' posao.

 

Zato – budite tu.

 

Odabrala i prevela: Vesna Smiljanić Rangelov (Detinjarije)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije