Jedan od najstarijih lijekova: Zašto su šljive dobre za mršavljenje

Radiosarajevo.ba
Jedan od najstarijih lijekova: Zašto su šljive dobre za mršavljenje
Foto: Pixabay / Ilustracija

Iskoristi sezoni i uživaj u šljivama koje su lijek protiv mnogih bolesti. Šljiva je jedan od najstarijih narodnih lijekova za regulaciju probave. Kao prirodni laksativ od velikog je značenja jer za razliku od dugih laksativa, kod uzimanja šljive nema opasnosti od navikavanja.

Šljive, zbog sadržaja pektina koji u crijevima nabubri, omekšavaju stolicu što je vrlo bitno kod liječenja hemoroida ili crijevnih oboljenja.

Reguliranjem probave preventivno se djeluje protiv nastanka raka debelog crijeva, a pektin snižava i holesterol u krvi. Šljive s manjim sadržajem šećera bolje su za liječenje raznih tegoba, te se stoga preporučuju kiselkaste sorte šljiva, piše 24sata.

Šljive pomažu u borbi protiv visokog holesterola i oboljenja bubrega, bolesti jetre i reume. Konzumiranje svježih plodova odlična je prevencija malignih tumora, a osim toga pomlađuje i regenerira organizam te sprječava pojavu bora.

Također, šljive su učinkovita pomoć za mršavljenje jer njene supstance povezuju masti iz hrane koje se unose u organizam te se zatim probavljaju "van". Bogate su i kalijem, mineralom koji je neophodan za održavanje acido-bazne ravnoteže i čiji nedostatak u organizmu dovodi do umora.

Brzi džem od šljiva po receptu

Sastojci:

1 kg šljiva (narezanih na komadiće)
3 prstohvata soli
1 dcl vode
1 - 1 ½ dcl agavinog sirupa (ovisi o kiselosti voća)
4 žlice agar agara (prirodne zamjene za želatinu)
Priprema: Oprane i očišćene šljive (ili kupine) staviti kuhati s malo vode, agavinog sirupa, soli i agar agara. Kuhati 10 minuta. Staviti u staklenku, čekati da se ohladi, potom zatvoriti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije