Jedan korak je ključan: Orašaste plodove ne bismo trebali grickati bez 'pripreme'

Radiosarajevo.ba
Jedan korak je ključan: Orašaste plodove ne bismo trebali grickati bez 'pripreme'
Foto: Pixabay / Ilustracija

Čak i ako ste mislili da o blagodatima orašastih plodova znate sve, o njihovoj pripremi vjerojatno ne vodite računa. Dapače, možda vam i sama riječ "priprema" u ovome kontekstu zvuči nepotrebno, budući da ih grickate upravo onako, kako ih i kupite u trgovini.

No postoji jedan korak koji bi mogao biti ključan u kasnijoj apsorpciji nutrijenata koje oraščiči nude. I ne, ne radi se o njihovom prženju, iako je i to proces zbog kojeg miriše cijela kuća, a i okus orašćića je bolji.

Riječ je, a ovdje će se neki i razočarati, o - namakanju.

"Namakanjem sirovih oraščića, žitarica i grahorica (uključujući leću, grašak i grah) minerali poput željeza, cinka, kalcija i magnezija postaju dostupniji našemu tijelu i ono ih lakše apsorbira", objašnjava za Vegetarian Times nutricionist Dawn Jackson Blatner.

"Na ovaj se način može poboljšati i apsorpcija proteina, što je naročito važno za vegane kojima su upravo gore spomenute namirnice prvi izvor", dodaje.

Namakanje pomaže i da se ukloni fitinska kiselina koja "zaključava" nutrijente u namirnici. No potrebno je znati kako pravilno obaviti proces.

1. U staklenu posudu stavite oraščiće, žitarice ili grahorice s toplom vodom, u omjeru 1:3. Prekrijte zdjelu kuhinjskom krpom i ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.

Neki orašasti plodovi poput makadamije ili indijskih oraščića nemaju veliku količinu fitinske kiseline, pa ih možete namakati i samo nekoliko sati.

2. Ocijedite žitarice i grahorice, a zatim ih kuhajte u duplo manje vode nego što to inače radite budući da su već upile dovoljnu količinu.

Ocijedite sirove oraščiće, osušite i stavite ih u hladnjak. Potrudite se konzumirati ih u roku od tri dana, prije nego što ih "uhvati" plijesan.

I nakon ovog procesa možete ih i pržiti ako ste na to navikli, ili ako vam smeta blaži okus "ispran" vodom, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije