Izgleda da se roditeljsko "zvocanje" na kraju ipak isplati

Radiosarajevo.ba
Izgleda da se roditeljsko "zvocanje" na kraju ipak isplati
Foto: Shutterstock / Mama i kćerka spremaju kuću

Tinejdžeri vape za slobodom i žele da što prije postanu odrasli, ali su konstantno ograničeni pravilima koja im nameću roditelji.

Jednom kada postanete roditelj, vjerovatno ćete postati strogi isto kao i vaši roditelji. Želite da izvedete dijete na pravi put, pa ćete imati svoja pravila kojima ćete željeti da se ono povinuje. Izgleda da je zapravo najbolja stvar koju možete da uradite jer naučnici otkrivaju da strogi roditelji vaspitavaju bolju djecu.

Istraživanje je objavljeno na Institutu za socijalna i ekonomska istraživanja od 2004. do 2010. godine, a u njemu je učestvovalo 15.500 devojčica uzrasta 13 i 14 godina. Posmatrano je koliko je majka djeteta bila stroga i kako je to utjecalo na to u kakvu će osobu ta devojčica da izraste.

Djeca čije su majke bile stroge uživaju više povjerenja. Ona se osjećaju sigurnije i bila su emotivno zrelija. Ova grupa djevojčica imala je 4 posto manje šansi da ostane prerano trudna. Uz takve majke djeca su imala veće šanse da završe koledž i nađu dobar posao. Sve u svemu, ova grupa je bila uspješnija u životu nego ostali. Izgleda da se roditeljsko "zvocanje" na kraju ipak isplati, navodi Stil.

Kao djeca vjerujemo da smo uspješni samo zahvaljujući našem trudu. Dok pokušavamo da izbjegnemo pravila i borimo se protiv njih, istraživači pokazuju da su upravo ta pravila ono što nam garantuje uspeh. Malo pozitivnog roditeljskog pritiska može da pomogne djetetu da bude uspješno u životu, ali ne treba pretjerivati.

Ne želite da preplašite vaše dijete i ulijete mu strah u kosti od mogućih grešaka, ali potencirajte da poštuje neke vrijednosti. Poznato je da su roditelji u Kini strožiji od ostalih. Oni zahtijevaju od djece više i postavljaju im visoke standarde. Kada dijete pogriješi, oni imaju spremnu kaznu. Ovo djeluje kao autoritarno roditeljstvo, ali nije.

Autoritarno roditeljstvo se zasniva na strahu koji se ulijeva djetetu. Takvo roditeljstvo stvara odnos sa djecom koji je lišen empatije, bijes kod djece dovodi do buntovništva, roditelji smatraju da su oni uvijek u pravu, ohrabruje se laganje jer je dijete dobro samo kada je roditelj u blizini i vodi do zlostavljanja druge djece jer takva djeca slijede primjer roditelja.

Umjesto toga, poštedite dijete negativnih stavova i emocija, dajte djetetu mogućnost da izrazi svoje želje i pravite kompromise. Pravila i granice mogu da budu dobri za djecu jer ona nisu rođena sa osjećajem da prepoznaju odmah opasnost i da znaju šta im je činiti u svakoj situaciji.

Jedini ispravan način da nauče jeste da nauče od vas tako što ćete im prenijeti zdrave i emotivne granice i time im pomoći da uspiju u životu. Više pročitajte na sljedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije