Izborite se sa stresom uz pomoć zdravih namirnica

Radiosarajevo.ba
Izborite se sa stresom uz pomoć zdravih namirnica
Pixabay / Ilustracija
Postoji mnogo načina putem kojih se možemo boriti protiv stresa svakodnevnog života.

Zbog njega često posežemo za nezdravim namirnicama i prekomjernom količinom slatkiša. Ako baš ne možete odoljeti grickanju, onda su ovo namirnice koje će spriječiti nakupljanje kilograma i pomoći vam u borbi protiv stresa.

Smeđa riža je odličan izvor B vitamina koji pomažu imuni sistem, očuvanje srčanih i moždanih funkcija, ali i dobrog raspoloženja. 

Špinat je natrpan vitaminima A, C i B, kalcijem, magnezijem, fosforom, kalijem, a svi onu pomažu smanjenu hormona stresa u vašem tijelu. Možete ga staviti u salatu, napitak, omlet ili sendvič. 

Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama koje povećavaju 'sretne' supstance u mozgu, poput serotonina, a smanjuju nivo kortizola. A ako ne volite losos, onda možete jesti tunu ili sardinu.  

Zeleni čaj je antioksidant koji smiruje vaše tijelo i smanjuje stres. Stoga, kada se budete osjećali kao da ćete pući, popijte šoljicu zelenog čaja ili, ako vam je draže, kamilice i nane.

Avokado u sebi nosi proteine, minerale, vitamine E i C, kalij, vlakna i zdrave masnoće. Smanjuje nivo stresa, holesterola, pa čak i rizik od oboljenja srca. 

Borovnice, osim vitamina E i C, u sebi nose mangan i magnezij koji osim u borbi protiv stresa, pomaže kod nesanice, depresije i ostalih poremećaja raspoloženja. 

Narandže, su samo još jedan način osvježavanja organizma i borbe protiv radikala stresa. Uz vitamine C, A i B pomažu i u borbi protiv srčanih oboljenja.

Crna čokolada najbolji je izbor za sve one koji ne mogu odoljeti slatkišima, jer pomažu u otklanjanju umora, depresije i iritabilnosti. 

Bademi sa cinkom, magnezijem, vlaknima i zdravim uljima pomaže vam da se brže izborite sa stresom. A ako vam oni nisu omiljena grickalica, onda se poslužite pistacijama ili orasima. Učinak je isti. 

I na kraju, mlijeko. Osobe koje piju mlijeko svaki dan, lakše se bore protiv stresa. Mlijeko u sebi sadrži kalcij, proteine, antioksidanse, vitamine A i D. Čaša toplog mlijeka pomaže i u borbi protiv nesanice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije