Izbacite ovih pet jutarnjih navika i bit ćete mršaviji

Radiosarajevo.ba
Izbacite ovih pet jutarnjih navika i bit ćete mršaviji
Pixabay / Ilustracija
Da li ste zadovoljni svojim izgledom i kilažom?

Ako je odgovor negativan, možda je vrijeme da pretresete svoje jutarnje rituale, jer upravo oni mogu biti krivi što i pored zdravog načina života i dalje imate višak kilograma, piše kucica.net

Previše spavate

Ako imate manjak sna, vaše tijelo će proizvoditi više hormona stresa što automatski poboljšava apetit i to je opće poznata stvar. S druge strane ni previše sati sna nije baš dobro za vaš organizam. Spavanje duže od 10 sati dnevno može dovesti povećanje indeksa tjelesne mase i upravo iz tog razloga ljekari kažu da bi bilo idealno da spavamo između 7 i 9 sati dnevno.

Ujutro se spremate u mraku

Čim se probudite ujutro, podignite roletne i pustite sunce u sobu jer su istraživanja pokazala da zrake jutarnjeg sunca ubrzavaju metabolizam i pomažu tijelu da se razbudi. Ljekari isto savjetuju da ujutro ne bi trebalo iste sekunde iskočiti iz kreveta, već sjesti na rub nekoliko minuta, razbuditi se pa onda podići roletne i sve ostalo.

Ne namještate krevet ujutro

Možda vam zvuči pomalo besmisleno da ovo može utjecati na vašu kilažu, ali nauka kaže da može. Naime, dokazano je da ljudi koji odmah po buđenju namještaju krevet spavaju bolje, a isto tako je poznato kako dobar san utječe na lakše održavanje kilaže.

Zaboravljate se vagati

Iako je prema nekim fitnes stručnjacima vaga neprijatelj broj jedan svima koji muku muče s kilogramima na Cornell univerzitetu su dokazali da je svakodnevno vaganja dobra tehnika da se motivirate da smršavite i pazite na to što jedete. Najbolje vrijeme za vaganje je svakako jutro, prije nego što pojedete ili popijete bilo šta.

Za doručak jedete premalo

Naučnici iz Izraela insistiraju na tome da svako treba ugađati sebi ujutro i priuštiti obilan doručak. Znači, ne par zalogaja uz kafu, nego pravi pravcati doručak, da sjednete i uživate. Oni također tvrde da taj doručak treba sadržati najviše 600 kalorija te da sadrži bjelančevine, ugljikoidrate, ali i da se poslije zasladite. Na taj način ćete lakše izgurati dan i bit ćete siti skoro do ručka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije