Izazivaju rak: Naučnici otkrivaju koje osvježavajuće napitke trebate izbjegavati

Radiosarajevo.ba
Izazivaju rak: Naučnici otkrivaju koje osvježavajuće napitke trebate izbjegavati
Foto: Pixabay / Gazirana pića

Novi medicinski dokazi otkrivaju da naša ovisnost gaziranim napicima, iako se naizgled ne čini baš ozbiljnom, može biti itekako opasna, piše Science Daily.

Toliko opasna, da je nedavno istraživanje otkrilo kako bi čak mogla izazvati rak.

Studija je započeta nakon što se povećao broj slučajeva raka crijeva kod osoba mlađih od 35 godina, rekao je dr. Lewis Cantley sa Univerziteta Cornell.

Od tada, naučnici su ustanovili kako glukoza i fruktoza, koje se nalaze u napitcima zaslađenim kukuruznim sirupom, zapravo ubrzavaju rast crijevnih tumora kod miševa.

Miševi koji su bili skloni raku crijeva bili su hranjeni kukuruznim sirupom s visokim procentom fruktoze, nešto manjim od onoga koliko se nalazi u limenci jednog gaziranog pića.

Kao rezultat toga, “tumor je jeo šećer … rak je koristio fruktozu i glukozu zajedno kako bi udvostručio stopu rasta.” Zastrašujuće.

Važno je, međutim, napomenuti da su ovi testovi sprovedeni na miševima koji su genetski modifikovani da budu skloni raku, tako da se to ne može apsolutno prenijeti na ljude, ali isticanje korišćenja visokog fruktoznog kukuruza je svakako bitna činjenica, bez obzira da li postoji ili ne direktna veza s rakom. Razlog tome je koliko je blisko povezana s gojaznošću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije