Istraživanje: Način na koji kuhamo rižu nas - ubija

Radiosarajevo.ba
Istraživanje: Način na koji kuhamo rižu nas - ubija
Pixabay / Ilustracija
Posljednja naučna studija dokazala je da većina nas ne kuha rižu na pravilan način, te da se običnim prokuhavanjem riže u vodi izlažemo trovanju – arsenom.

Naime, utvrđeno je kako riža, dok raste, bude izložena velikim količinama industrijskog otrova i pesticida, a arsen je jedan od njih i odgovoran je za oboljenja poput srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma.

Mnogi ljudi vjeruju da je dovoljno da se riža prokuha da bi nestali tragovi arsena, no istina je sljedeća – to će se desiti samo ako rižu potopite u vodu tokom noći.

Profesor bioloških nauka na Queens Univerzitetu Belfast Andy Merhag napravio je nekoliko testova za BBC, te je ustanovio da kad rižu samo prokuhamo, u njoj ostaju veliki tragovi arsena.

Ipak, kad je ostavio rižu potopljenu u vodi tokom noći, tragovi otrova smanjeni su za 80 posto. Tragovi se još više smanjuju kad je, nakon što je potopite tokom noći, sutra dobro isperete sve dok voda ne bude potpuno čista. Također je važno slijediti pravilo: na, recimo, jednu šolju riže ide pet šolja vode!

Uz navedeno, ističe se kako riža može uzrokovati i druga teška oboljenja. Britanska Agencija za prehrambene standarde (FSA) navodi kako nekuhana riža može sadržavati spore bakterija koje uzrokuju trovanje.

„Čak i kad je skuhate ove spore mogu preživjeti. Ako se riža ostavi na sobnoj temperaturi, spore će se množiti, a njihova konzumacija uzrokuje povraćanje i dijareju. Što se riža duže drži na sobnoj temperaturi, sve se više otrova stvara u njoj, navodi FSA, uz preporuku da se riža pojede odmah nakon kuhanja:

„Ako to nije moguće, ohladite je što je brže moguće (najbolje unutar jednog sata) i čuvajte je u frižideru ne dulje od jednog dana.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije