Imate li ovakvu kvrgu na ruci? Ovo je simptom i nije bezazlen!

Radiosarajevo.ba
Imate li ovakvu kvrgu na ruci? Ovo je simptom i nije bezazlen!
Foto: Bright Side / Higromom

Kad se na ruci, dlanu, prstima ili zglobu pojave nateknuća, kvrge ili lezije, obično za to okrivimo ozljedu, ubod insekta ili žuljeve povezane s radom. Ipak, takvi simptomi mogu biti indikacija većih problema sa zdravljem.

Medicinari takve tvorbe zovu higromom, koji je oblik dobroćudne ganglionske ciste na zapešću, no može se pojaviti i na površini dlana ili na unutarnjoj strani prstiju.

Obično je veliko od nekoliko milimetara do 2 centimetra, a tek se rjeđe javlja u većim dimenzijama. Zapravo se radi o o tumoru mekog tkiva šake u kontaktu sa zglobnom kapsulom ili omotačem tetive.

U svakom slučaju, te kvrge nisu samo estetski problem - već doista mogu smanjivati kvalitetu života i uzrokovati zdravstvene probleme.

Zašto nastaje?

Na nastanak gangliona utječu ponavljane "mikrotraume", odnosno često vršenje pojedinih pokreta ili poremećaj tijeka tekućine u zglobu i tetivnim omotačima. Zbog povećanja pritiska u omotačima na pojedinom mjestu nastaje vrećica u kojoj se sakuplja tekućina koja se kreće samo u smjeru k ganglionu.

Ako se uspostavi obrnuti tijek ili vrećica pukne ganglion može nestati, što se događa kod skoro polovice bolesnika.

Posljedice

Osim vidljivog izbočenja, drugi se simptomi rijetko javljaju. Može se javiti i bol, trnci te ograničena pokretljivost, no liječnici upozoravaju kako je u težim slučajevima moguć ozbiljniji poremećaj funkcioniranja šake. Za postavljanje dijagnoze radi se pregled i rendgen, a ako se posumnja na tumor mekih tkiva šake, tada se radi i biopsija.

Najčešći oblik liječenja je kirurško rezanje te terapija kortikosteroidima. U svakom slučaju, liječnici savjetuju da potražite pomoć doktora primijetite li takvo izbočenje, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije