Idealno vrijeme da se ruča grah: Ali, pazite na pet grešaka kod kuhanja

Radiosarajevo.ba
Idealno vrijeme da se ruča grah: Ali, pazite na pet grešaka kod kuhanja
Screenshot / Grah

Zima je sve bliže i, nekako, idealan je dan za grah.

Šta mislite da danas ili sutra napravite nenadmašeni grah? No, pazite, ovo je pet najčešćih grešaka kod kuhanja graha.

1.Kuhate ga predugo ili prekratko. Kuhanje graha prava je mala gastro "nauka" jer vam niko ne može tačno reći koliko to traje. Sve ovisi o vrsti graha i o tome je li u pitanju mladi ili suhi grah.

Suhi grah može se kuhati jako dugo, ponekad i po dva sata, ovisno o tome koliko je star i jeste li ga dovoljno namakali. Kuhajte ga dok nije mekan jer nitko ne želi jesti tvrdi sirovi grah.

Mladi grah kuha se kratko, 30-ak minuta. Isto vrijedi i za mladi grah koji ste prethodno smrznuli. Tokom kuhanja obje vrste graha redovito provjeravajte jer ćete jedino tako biti sigurni da se neće prekuhati ili ostati sirov.

2. Ne namačete dovoljno dugo suhi grah. Staro pravilo kaže kako se on mora namakati minimalno 8 sati. Najbolje bi bilo ostaviti ga da miruje preko noći, a nekada su ga ljudi namakali i do 24 sata.

Na jednu šaku suhog graha dodaje se 10 malih šoljica hladne vode. Ako ste u žurbi i nemate vremena za dugo namakanje, pomoći će vam brzinska verzija ovog postupka. Za brzo namakanje na jednu šaku suhog graha dodajte 10 šoljica vruće vode koju morate pustiti da zavre i ključa 3 minute. Zatim grah maknite s vatre, pokrijte poklopcem i ostavite da tako stoji minimalno sat vremena.

3. Ne stavljate dovoljno povrća. Upravo ono daje varivu prijeko potrebnu slatkoću i bogatstvo okusa. Zato ne škrtarite na luku, češnjaku, mrkvi, paradajzu, korijenu peršuna i celera.

4. Stavljate previše suhog mesa. Tajna dobrog graha je u balansu između povrća i mesa. Previše suhomesnatih proizvoda dat će vašem varivu okus dima i ‘ubiti’ slatkoću koju daje povrće.

5. Pretjerujete sa začinima. To se prije svega odnosi na sol, pogotovo ako u varivo stavljate puno suhog mesa. Kod soljenja vodite računa o tome da je suho meso i kobasice namirnice koje su same po sebi jako slane. Biber, crvenu papriku i feferone dozirajte po vlastitoj želji. Neki vole vatreni grah od kojih se puši iz ušiju, a drugi blagu verziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije