Hrskava pogača punjena sirom i šunkom oduševit će vas na prvu

Radiosarajevo.ba
Hrskava pogača punjena sirom i šunkom oduševit će vas na prvu
Foto: Instagram / Hrskava pogača

Hačapuri su najpoznatije jelo u Gruziji, a sigurno ste jeli neku od njegovih varijanti.

Izgleda kao otvorena pogača s ukusnim sastojcima u sredini, podsjeća pomalo i na pizzu, ali zapravo je riječ o nečemu sasvim drugom.

Tradicionalno je pripravljeno sa sirom, jajima i maslacem. No, tijesto možete puniti po želji.

Gruzijski hljeb možete napuniti i šunkom, pršutom, uz dodatak tikvica i paradajza, poslužiti ga s jajem ili gljivama. Ako uz njega pripremite salatu, imate odličan pun obrok za ručak, piše Slobodnadalmacija.

Recepata ima dosta, ali ovaj je poseban.

Od sastojaka vam treba:

Za tijesto: 

- 520 grama glatkog brašna

- 10 grama instant kvasca

- 25 grama šećera

- 5 grama soli

- 140 grama maslaca

- 250 mililitara mlijeka

- trećina šolje tople vode

Za nadjev:

- kozji ili kravlji sir po želji

- ribana mozzarella (1 šoljica)

- razmućeno jaje

- pršut

- nasjeckani ruzmarin

- nekoliko kriški paradajza

Priprema:

1. Pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol, dodajte maslac i miksajte nastavkom za tijesto na najmanjoj brzini. Ulijte mlijeko i vodu i miksajte još 4 minute. Pojačajte brzinu i miksajte još nekoliko minuta, dok tijesto ne bude sasvim glatko.

2. Prebacite tijesto u posudu, nauljite ga i prekrijte plastičnom folijom te ostavite sat do sat i po da se digne. Podijelite zatim smjesu na 4 komada koje ćete rukama oblikovati u manje oblike nalik maloj lađi. Neka tijesto bude debljine 1-2 centimetra.

3. Na svaki komad stavite nadjeve po želji. Kozji sir, mozzarellu, nekoliko feta pršuta, a na vrh paradajz i ruzmarin. Rubove tijesta premažite razmućenim jajem i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko pola sata.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije