Hranjiva bomba: "Zelena boginja" tjera bolesti i popravlja raspoloženje

Radiosarajevo.ba
Hranjiva bomba: "Zelena boginja" tjera bolesti i popravlja raspoloženje
Foto: Pixabay / Ilustracija

Želite li svoje tijelo nagraditi hranjivom bombom, napravite napitak koji tjera bolesti i popravlja raspoloženje. Donosimo vam recept za smoothie sa skromnim sastojcima, ali veličanstvenog imena – "Zelena boginja".

Sastojci za smoothie "Zelena boginja":
jabuka zlatni delišes
šaka špinata
kruška
limeta
stabljika celera
¼ svježeg krastavca srednje veličine
malo vode
Priprema:
Stavite jabuku u grlo sokovnika, a zatim tijesno ugurajte špinat. Dodajte krušku, limetu, celer i krastavac i vodu te sve zajedno dobro promiješajte.

Smoothie "Zelena boginja" najbolje je piti na prazan želudac te 30 minuta prije vježbi ili fitnesa.

U ovom veličanstvenom napitku ukusni gusti sok kruške spojen je s oštrim sokom zrele limete, smiren hranjivim špinatom i sokom celera, osvježen svježim krastavcem te zaslađen sokom jabuke.

Limeta je odličan izvor vitamina C te štiti od bolesti pa su je tako i britanski moreplovci u 19. vijeku koristili za prevenciju skorbuta, bolesti koja nastaje zbog nedostatka vitamina C u prehrani.

Limeta nije korisna samo za jelo – esencija te voćke koristi se u izradi parfema, sredstvima za čišćenje te u aromaterapiji. Prema tantričkom vjerovanju, limeta tjera zle duhove te tako donosi pozitivnu energiju i popravlja raspoloženje, pišu Nezavisne.

Pet najčešćih grešaka u pripremi smoothieja

Obilje voća i povrća ne mora pretvoriti smoothei u zdravi napitak. U čaši se može kriti razlog zašto nam doručak teško pada na želudac. Smoothei je zdrav odabir za doručak, popodnevni zalogaj u čaši za više energije ili lijek protiv mamurluka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije