Hrana za utjehu u danima koji nam dolaze

Radiosarajevo.ba
Hrana za utjehu u danima koji nam dolaze
Uz izuzetak istinskih “zimoljubaca”, mislim da većini nas, darlings, treba malo “utjehe” za vrijeme hladnog perioda godine.

Piše: Iza Razija Mešević-Kordić za Darlingitswunderbar.com

Da, utjehe. Pri tome ne mislim na onu utjehu riječima, iako mi se ponekad čini da zima traje tako dugo, da mi je potrebno čuti od nekoga, da će proljeće definitivno doći naredne godine. No, utjeha o kojoj govorim je drugačija. Npr. ona koju pruža topla dekica, ili debeli džemper s pletenicama, ili mekani jastuk, ili zagrljaj vašeg darlinga ili maženje s vašim kućnim ljubimcem, ili šolja čaja, ili… prije svega – hrana za utjehu ili tzv. “comfort food”.

Zar se i vama ne jedu neke vrste hrane puno više nego inače kada je vani hladno? Znam da je to slučaj kod mene. Budući da sam inače veliki ljubitelj dobre “klope”, izbor jela nije uslovljen samo time da sam gladna, već i mojim raspoloženjem. A zimi… pa zimi moje raspoloženje i nije baš na nivou i zbog toga trebam namirnice i jela, zbog kojih ću se osjećati bolje. Nešto toplo i ukusno.

Da li je neko rekao pasta i čokolada? Naravno, to su dva očigledna izbora, no imam i nekoliko alternativa za vas.

1. Domaći hljeb

Ništa me više ne asocira na kuću i nije u stanju da me više “utješi” od mirisa svježe pečenog domaćeg hljeba. Jednostavna i fantastična hrana za dušu i pri tome priprema bez pola muke.

Sve što vam je potrebno je: brašno, kašičica šećera, kvasac, malo soli i ulja, i to je sve. Ja obično koristim svježu germu, jer od nje tijesto raste puno brže, te mješavinu pšeničnog i kukuruznog brašna. Kriška hljeba, koji se puši, malo putera ili domaće marmelade je sve što mi treba da se osjećam bolje.

2. Supa od mrkve i đumbira

Nikako ne možete da se ugrijete, iako nosite na sebi prava mala brda odjeće i termostat u kući podešavate na visoke temperature? E pa onda, trebate nešto ljuto da “zagrije vaš sistem” i đumbir je izvrsna stvar za takvo nešto.

Isjeckajte nešto bijelog luka, poriluka, peršuna, celera, mrkve, izribajte jedan komadić đumbira, te sve sastojke lagano propržite u loncu. Nakon toga dodajte vodu, ostavite povrće da se kuha nekih 15-ak minuta i na kraju sve ispasirajte štapnim mikserom. Dodajte malo vrhnja i… voila! Ne zaboravite uživati u ovoj pikantnoj supici uz krišku domaćeg hljeba.

3. Topla čokolada

Da li vam je mama pravila toplu čokoladu kada ste kao mali bili tužni ili bolesni? Vjerovatno, zar ne? E pa mame znaju “svoj posao”. Ali od tople čokolade bolje se osjećaju i “velika djeca”, jedino što je mi moramo napraviti sami.

Ja obično istopim komad mliječne čokolade na pari i dodam je u toplo mlijeko, pri tome miješajući smjesu. Možete dodati i prstohvat cimeta, a na vrh šolje šlag ili sljezove kolačiće. Ovakva topla čokolada je moj apsolutni izvor WUNDERBAR osjećaja i zimske utjehe.

Bon appetite, darlings!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije