Hit dijeta 2019. godine koju obožavaju slavni: Saznajte je li dobar izbor i za vas

Radiosarajevo.ba
Hit dijeta 2019. godine koju obožavaju slavni: Saznajte je li dobar izbor i za vas
Pinterest / Ilustracija

Povremeni post, odnosno jedenje samo tokom određenog razdoblja, postao je wellness trend i gurnuo ovu dijetu na prvo mjesto kao najpretraživaniju dijetu 2019. godine.

Ideja posta je stara hiljadama godina, ali povremeni post je postao popularan zahvaljujući upravo slavnim osobama poput Halle Berry, Jennifer Aniston, Vanesse Hudgens, Chrisa Hemswortha i Jenne Jameson koja tvrdi da se zbog ove dijete budi ravnog trbuha.

Dobra vijest, prema stručnjacima, jest da je povremeni post jedan od prehrambenih trendova koji je siguran i učinkovit, prenosi portal GoodMorningAmerica.

Šta je povremeni post?

To je jednostavno ograničavanje vremena tokom kojeg jedete.

Ima raznih planova prehrane gdje postite 24 sata, a zatim jedete normalno sljedeća 24 sata, do plana poput 5:2 prehrane u kojoj postite dva dana u sedmici i normalno jedete ostalih pet dana, no također postoji i vodič za početnike koji će vam olakšati odlazak na dijetu.

Dijetu možete započeti već sutra, a jedino što trebate napraviti je odrediti koja vrsta plana odgovara vašem tijelu. Također, ono što je važno je da posljednji obrok bude dva sata prije spavanja.

Koje su zdravstvene koristi povremenog posta?

Istraživanja pokazuju da, sveukupno, povremeni post pomaže u smanjenju kolesterola, smanjenju inzulina u krvi, rezultira gubitkom težine i smanjuje upalne markere, smanjuje bolesti srca i dijabetesa, ali prema stručnjacima, za kardiovaskularne bolesti je potrebno više studija.

U zdravih, normalnih tjelesnih težina, prekomjerne težine ili pretilih odraslih osoba, malo je dokaza da su povremeni režimi posta štetni fizički ili psihički jer ovim postom dozvoljavate tijelu da troši skladištenu hranu i čisti višak masnoće i šećera.

Izgleda da gotovo svaki režim povremenog posta može rezultirati gubitkom težine, ali potrebno je više studija kako bi se utvrdilo je li taj gubitak kilograma održiv.

Svoju prehranu ne morate mijenjati

"Prehranu morate mijenjati jedino ako želite smršavjeti. Ako želite dobiti maksimum od povremenog posta, morate jesti neprerađenu i zdravu hranu. Ali čak i ako jedete potpuno isto, ali jedete u određenom razdoblju, istraživanja pokazuju da još uvijek postoje koristi jer vam razina inzulina i vaša otpornost na inzulin može biti niža", rekao je doktor Jason Fung.

Iako ova dijeta nije štetna, djeca, trudnice i osobe s dijabetesom tipa 1 je ne bi trebali slijediti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije