Hemikalije u hrani su štetnije no što se mislilo: Ove namirnice su najopasnije

Radiosarajevo.ba
Hemikalije u hrani su štetnije no što se mislilo: Ove namirnice su najopasnije
Arhiv / Ilustracija
Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u utorak je znatno smanjila preporučena ograničenja kada je posrijedi količina dioksina i s njima povezanih toksina u hrani.

Dioksini su hemikalije koje se povezuju s problemima u reproduktivnom zdravlju, imunološkom sistemu, s nivoima hormona i zubnom caklinom. 

Dioksini i toksini dioksinima nalik, poput polikloriranih bifenila (PBC) uglavnom su nusproizvod industrijskih aktivnosti i mogu se nakupiti u prehrambenom lancu, posebno u ribi, siru, jajima i mesnim prerađevinama.

Novi podaci i tehnike izračuna koliko dioksini ostaju u organizmu uvjerili su EFSA-u da maksimalan sedmični unos dioksina sreže na dva pikograma (bilijunti dio grama) po kilogramu tjelesne mase, što je sedam puta manje od prethodnog limita, postavljenog 2001., javlja Hina.

Ilustracija - undefined

Ilustracija

U industrijskoj proizvodnji

EFSA-ina revizija rizika od dioksina pokazala je da je prosječna izloženost svih dobnih skupina otprilike pet puta viša od dosad preporučenog limita. 

“To izaziva veliku zabrinutost kad je zdravlje posrijedi”, rekao je Ron Hoogenboom, šef radne skupine EFSA-e za dioksin.

Po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, jedan od najtoksičnijih dioksina je tetraklorodibenzodioksin (TCDD).

Izloženost TCDD-u povezuje se sa slabljenjem imunološkog sistema, slabijim razvojem živčanog sistema, endokrinog sistema i reproduktivnih funkcija. Ti su spojevi sporedan produkt raznih industrijskih procesa.

Smatraju se vrlo toksičnim, kancerogenim spojevima i teško razgradivim organskim zagađivačima.

Ilustracija - undefined

Ilustracija

Gdje ih ima najviše?

Kada je posrijedi hrana životinjskog porijekla, dioksine nalazimo u mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, ribama i školjkašima. Najveći nivo dioksina otkrivena je u tlu te u masnom tkivu životinja. Čak 96 posto izloženosti čovjeka dioksinu stiže iz hrane putem životinjskih masnoća, punomasnih mliječnih proizvoda, masne ribe (sardine, pastrva, tuna, losos, haringa).

Dioksini su povezani i s lošijom kvalitetom sjemena i zubne cakline te s višim nivoem hormona koji stimuliraju rad štitnjače. 

Nakon novih preporuka EFSA-e, Europska komisija pozvala je zemlje članice da poduzmu mjere za zaštitu potrošača, piše Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije