Hanumin pupak: Slastica neobičnog naziva i nezaboravnog ukusa

Radiosarajevo.ba
Hanumin pupak: Slastica neobičnog naziva i nezaboravnog ukusa
PrtScr / Hanumin pupak

Hanumin pupak je orijentalna poslastica neobičnog naziva, ali njihov ukus je nešto što ćete dugo pamtiti. Ovaj kolač ima više verzija i naziva, ali ovaj recept su domaćice u Turskoj rado posluživale gostima.

Sastojci:

Za tijesto:

100 g maslaca (margarina)
2 jajeta
1 kašika šećera
1,5 čaša vode
2 čaše brašna
1/2 paket praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 kašika gustina
Za prženje:

2 čaše ulja

Za šerbet:

1,5 čaša šećera
2 čaše vode
sok od pola limuna
Priprema:

Najprije se skuha šerbet: pomuhešati vodu i šećer i staviti da se kuha, kad provri, pustiti da vri desetak minuta. Pred kraj dodati limun, skinuti šerpu s ringle, poklopiti i ostaviti da se hladi.

U drugu šerpu sipati vodu za tijesto, šećer, so i maslac i staviti da se zagrije. Kad se maslac sasvim otopi, dodati brašno prosejano s praškom za pecivo i gustin, te uz stalno mešanje kuhati oko 5 minuta.

Skinuti testo s ringle da se ohladi do mlakog, dodati jaje jedno po jedno i svako mikserom dobro umiješati.

Od tijesta uzimati komade veličine oraha i formirati loptice, pa pritiskom prsta u sredini svake napraviti otvor (pupak).

Ulje za prženje staviti u dublju šerpu i u hladno ređati kolačiće. Kad se šerpa napuni, uključiti ringlu i staviti da se prže dok ne dobiju zlatastu koricu. Vaditi slatkiš iz ulja i odmah stavljati u ohlađen šerbet, a nakon minut-dva izvaditi, staviti na tanjir za serviranje i po želji posuti mljevenim pistacijama ili lješnjacima.

Ako ima više tijesta pa se prži u nekoliko tura, svaki put ohladiti ulje od prethodnog prženja i u hladno stavljati kolačiće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije