Gubitak kilograma ne ovisi o genetici već o zdravoj prehrani

Radiosarajevo.ba
Gubitak kilograma ne ovisi o genetici već o zdravoj prehrani
Pixabay / Ilustracija
Na željeni gubitak kilograma utječu količina i kvaliteta hrane koju unosimo u organizam, a genetske varijacije tek neznatno pridonose njihovu lakšem gubitku kada su posrijedi određene dijete.

No za proces mršavljenja nisu presudne, pokazalo je istraživanje znanstvenika s američkog Stanforda provedeno na 609 odraslih pretilih osoba. 

Ispitanici su prošli genetsko i inzulinsko testiranje prije nego što su nasumično podvrgnuti jednoj od dviju dijeta: niskokaloričnoj ili dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata tokom jednogodišnjeg razdoblja. 

Genetska analiza pokazala je da postoje varijacije povezane s načinom na koji organizam procesuira masnoće ili ugljikohidrate, no bez obzira na gene, nivo inzulina ili vrstu dijete, ispitanici su prosječno u predstojećem tromjesečju izgubili između pet i šest kilograma. 

Pokazalo se da je na gubitak kilograma utjecala zdrava prehrana, kažu naučnici koji su rezultate studije objavili u stručnome časopisu Journal of the American Medical Association. 

Sudionici istraživanja koji su konzumirali više povrća i manje prerađene hrane, zašećerenih pića i nezdravih masnoća, izgubili su i više kilograma

"Jedemo da bismo napunili želudac i postigli sitost, a ako je pritom riječ o povrću, izgubit ćemo na težini. No ako konzumiramo pržene krompiriće i zalijemo ih gaziranim pićem, dobit ćemo na težini", kaže prof. Lennert Veerman sa univerziteta Griffith u Queenslandu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije