Greške zbog kojih proljetno čišćenje kuće ne bude potpuno

Radiosarajevo.ba
Greške zbog kojih proljetno čišćenje kuće ne bude potpuno
Više od pola aprila je iza nas, i ako već niste, onda se sigurno spremate za veliko proljetno čišćenje svog stana ili kuće. Svako ima svoju metodu ‘proljetne generalke’, ali jeste li se ikada zapitali, radite li baš sve kako treba?

Naime ovo je devet najčešćih grešaka koje radimo prilikom čišćenja svojih stanova, piše Hassle.

1. Brišete prašinu mokrom krpom

Mnogi radije uzmu vlažnu krpu kako se prašina prilikom brisanja ne bi razletjela posvuda, no istina je da vlaga privlači prašinu zbog čega biste je trebali brisati suhom sntistatičkom krpom. 

2. Uklanjanje vrećice iz usisivača tek kad se napuni

Ako vrećicu iz usisivača mijenjate ili praznite tek kad se napuni, niste jedini, ali niste ni u pravu. Vrećica bi se, zapravo, trebala prazniti kad je otprilike dvije trećine puna. Razlog tome su nakupljene čestice koje usporavaju i rad i smanjuju snagu vašeg usisvača. 

3. Perete prozore kad je vani sunčano

Stanje prozora često primjetimo tek kad nam sunce grane na njih. Mnogi se odmah hvataju sredstava za čišćenje, no jako sunce će ubrzati sušenje tih sredstava na prozorima zbog čega ćete ih teže oprati i zbog čega će ostati tragovi. 

4. Mislite da se mašina za veš pere sama

Logično bi bilo zaključiti da se mašina za veš pere sama pri svakom pranju, no to je daleko od istine. Vlaga koja polako isparava pretvara bubanj perilice u inkubator bacila. Da biste spriječili širenje bacila i neugodnih mirisa stavite u praznu mašinu za veš 50 g sode bikarbone i u ladicu za deterdžent 50 ml alkoholnog octa te upalite na 60 stepeni, da se sve dobro opere.

5. Ribanje tepiha

Kad vam se nešto prolije po tepihu, nemojte ga odmah bacati, a ni ribati. Ribanje će samo raširiti mrlju i oštetiti tepih. Umjesto toga pokušajte baciti malo sode bikarbone na to onda to laganu utisnite u tepih papirnatim ručnikom. Ostavite da se sve skupa osuši prije nego što usisate ostatke.

6. Koristite jake hemikalije za odčepljavanje odvoda

Vjerojatno ste i vi ostavili silan novac na skupe odčepljivače odvoda. Puno jefitnija i učinkovitija opcija je u odvod sipati pola šoljice sode bikarbone i pola šoljice alkoholnog octa. Ostavite da djeluje pet minuta prije no što pustite vruću vodu po tome.

7. Stavljate cipele ispred ulaznih vrata

Kako bi izbjegli širenje neugodnih mirisa iz cipela, mnogi ih stavljaju ispred ulaznih vrata, s vanjske strane. No, to baš i ne pomažu u ‘provjetravanju smrdljivih cipela’. Umjesto toga stavite dvije korištene, osušene vrećice čaja (samo vrećice, bez čaja) i stavite ih u cipele, pri vrhu. One su vrlo efikasne u upijanju vlage, samim time bi i smrad trebao biti podnošljiviji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije