Greške u šminkanju koje čine da izgledate starije

Radiosarajevo.ba
Greške u šminkanju koje čine da izgledate starije
Foto: Pinterest / Ilustracija

Kako koža stari, tako je potrebno i šminku prilagođavati dobi svoje kože.

Ono što vam je stajalo kada ste bili mlađi, sada će vjerojatno istaknuti bore, zato pripazite na ove pogreške:

1. Pretaman ruž za usne

Usne s vremenom gube punoću, a s tamnim bojama izgledaju još manje. Mauve i roze boje ruža ističu usne i daju neku iluziju punoće. Sjajilo za usne će također dati punoću usnama.

No ako se ipak odlučite za tamniju nijansu ruža, odaberite sjajniju nijansu koja nije mat, ili tu boju nanesite prstom.

2. Nošenje pogrešne nijanse pudera

Nijansa pudera koja vam je previše svijetla ili tamna izgledat će dosadno i neprirodno, a ne mladenački i sjajno. Kako biste bili sigurni da ste odabrali pravu nijansu, dok ju testirate u trgovini nanesite je po licu, a ne po ruci, kako biste bili sigurni da će vam nijansa savršeno pristajati. Nijansa bi trebala odgovarati vašoj boji kože čak i prije nego što se razmaže.

3. Preskakanje obrva

S vremenom obrve postaju rijetke, pogotovo ako ste ih previše čupali. Dodajte im neku definiciju tako da ih popunite olovkom ili sjenilom za nijansu svjetlijom od vaše prirodne boje kose.

4. Stavljate rumenilo na pogrešno mjesto

Stavljanje rumenila samo na vrhove jagodica ostavlja neprirodan dojam. Nanesite ga dalje od jagodica, što će vam istovremeno 'izvući' lice i pružiti svjež izgled. Za mladenački sjaj ga lagano nanesite uz jagodice, počevši od središta oka i pomičući se prema gore.

5. Crna olovka ispod očiju

Ako stavljate crnu olovku ispod očiju one će izgledati manje, dok će ih olovka na gornjim kapcima otvoriti. Ali pazite, oštre linije i tamne boje učinit će da vam kapci izgledaju teško. Zato nanesite sloj smeđe ili sive olovke na gornji vanjski kut oka, a zatim ju razmažite za svjetliji učinak. Završite šminku uvijanjem trepavica i nanošenjem maskare samo na gornje trepavice.

6. Pretežak puder

Debeli sloj tekućeg pudera ili sredstva za prekrivanje nakupit će se u borama i istaknuti ih. Radije koristite lagane podloge poput tonirane ili BB kreme koje su lagane i ne izgledaju 'teško' na koži.

7. Tamna boja rumenila

Za razliku od tamnih ili smeđih nijansi rumenila, svijetle boje dat će obrazima puniji izgled, zbog čega će vam cijelo lice izgledati mlađe i živahnije. Kremaste formule rumenila idealne su jer daju dodatni privid vlage koji nećete dobiti s onim u prahu.

8. Korištenje krive nijanse korektora

Ako pokušavate prikriti tamne podočnjake s presvijetlom nijansom korektora naglasit ćete ih samo još više. Također, izbjegavajte proizvode na bazi zelene boje koji ih također mogu istaknuti. Umjesto toga, odaberite boju s breskvastim ili žutim podtonom kako biste neutralizirali ljubičaste tonove podočnjaka.

9. Korištenje pudera u prahu

Kada prekrivate masni sjaj, tada prekrivate i mladenački sjaj koji nastaje kada se o vašu kožu odbija svjetlost. Zato prestanite koristiti puder u prahu kako ne biste naglasili bore. Ako ga se zaista ne možete odreći, stavite ga samo na bradu i nos.

10. Svjetlucavo sjenilo

Sjajna sjenila se često talože u naborima, naglašavajući bore na kapcima. Umjesto toga, odlučite se za mat sjenilo, a ono svjetlucavo stavite na unutarnji kut oka.

11. Konturiranje lica

Oštri obrisi mogu vašem licu dati pretaman izgled. Zato radije prigrlite svoj prirodan izgled. A to možete učinit tako što ćete svoju tekuću podlogu pomiješati sa nekim serumom koji će vašem licu dati prirodan, zdravi sjaj.

12. Zanemarivanje njege kože

Iako njega kože nije nužno i šminka, ključno je izgledati najbolje u bilo kojoj dobi. Svaka rutina njege kože trebala bi sadržavati četiri koraka: sredstvo za čišćenje lica i vrata, tonik, proizvod za tretman protiv starenja i proizvod za hidrataciju. Ponavljajte tu rutinu dva puta dnevno, jednom ujutro i jednom navečer, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije