Greške koje radite prije spavanja, a uništavaju vašu kosu

Radiosarajevo.ba
Greške koje radite prije spavanja, a uništavaju vašu kosu
Foto: Thinkstock / Ilustracija
Zdrav san može veoma pozitivno utjecati na izgled i kvalitet kože, a mnoge žene često smetnu s uma da spavanje može itekako utjecati i na kosu. Ako želite da vaša kosa ne pati dok vi spokojno spavate, nemojte činiti sljedeće greške.

1. Spavate s mokrom kosom 

Kosa je najosjetljivija kad je mokra, stoga odlazak u krevet netom nakon pranja nije dobra odluka jer se na taj način oštećuju njezini vrhovi. Trljanje o plahte utječe na kvalitet kutikule zbog čega kosa postaje suha i gruba. 

2. Preskačete četkanje 

Raščešljavanjem kose prije spavanja prenosite prirodna ulja, koja se stvaraju na području tjemena, na cijelu dužinu vlasi te na taj način stimulirati folikule kose na rast.

3. Odlazite u krevet s vezanom kosom 

Iako njezino vezivanje može očuvati frizuru za sljedeći dan i uštedjeti mnogo vremena za vrijeme spremanja, gumica za kosu može uzrokovati lomljenje vlasi na mjestu gdje je pričvršćena. Ovaj slučaj je najčešći kod nošenja repa gdje je gumica cijeli dan, a onda i noć, na jednakom mjestu. 

4. Ne ispirete lak za kosu 

Iako je često i jedini način da nosite postojanu frizuru tokom cijelog dana, lak za kosu veoma isušuje vlasi. Ako ne želite oprati cijelu kosu kako biste uklonili lak, omekšajte ga s uljima za kosu ili regeneratorima za suhu kosu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije