Ginekolozi savjetuju: Ovo je najbolji razmak između dvije trudnoće

Radiosarajevo.ba
Ginekolozi savjetuju: Ovo je najbolji razmak između dvije trudnoće
Foto: Thinkstock / Ilsutracija
Kanadska studija u kojoj je analizirano 150.000 porođaja, a čiji su rezultati nedavno objavljeni u časopisu JAMA Internal Medicine rezultirala je novim saznanjima o tome koliki je najbolji razmak između dvije trudnoće.

Ranije je Svjetska zdravstvena organizacija ženama preopručivala da naprave razmak od 12 do 18 mjeseci, no stručnjaci koji su radili novu studijuu imaju drugačije preporuke koje su ohrabrujuće i za žene u kasnim 30-ima. 

Upozoravaju kako dosad preporučivan razmak od samo 18 mjeseci može biti štetan i za majku i za dijete - može izazvati prijevremeni porođaj, deformitet ploda i povećati rizik za smrt majke ili djeteta.

Voditeljica studije dr. Wendy Norman naglasila je da se ova preporuka odnosi i na žene starije od 35 godina koje planiraju rađati.  

"Ohrabrujemo i starije žene da naprave veći razmak između trudnoća. I one se mogu nadati da neće imati komplikacija niti problema sa trudnoćom ako pričekaju više od dosad preporučivanih 18 mjeseci", kazala je. 

Da zaključimo, prema novim preporukama optimalan razmak između dvije trudnoće je 24 mjeseca, a minimalan 18 mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije