Ginekolozi progovorili: Ne volimo kada žene dođu i (ne) kažu ovo

Radiosarajevo.ba
Ginekolozi progovorili: Ne volimo kada žene dođu i (ne) kažu ovo
Pinterest / Ilustracija
Ginekolozi su konačno odgovorili na pitanja o tome šta poručuju svojim pacijenticama kako bi im svima bilo lakše.

U Readers Digestu izašao je članak u kojem su ginekolozi odgovorili na ta pitanja.

Svjesni su oni itekako da žene ove preglede baš i ne svrstavaju na listu omiljenih i da nikome nije baš svejedno doći, razgolititi se i onda se tako otvoriti pogledu.

No problem je što ginekolozi imaju tek nekoliko minuta s pacijenticom da provjere i naprave sve što treba i zato ne žele gubiti vrijeme. U skladu s tim ima ta jedna stvar koju ginekolozi stvarno mrze kada im pacijentica kaže, a kažu to gotovo sve, prenosi Index.

"Oprostite, nisam se obrijala."

"Nas ne zanima frizura. Imamo malo vremena da se usredotočimo na pregled i stvarno nas ne zabrinjava to što žene nisu obrijane. Pogotovo ako im nisu obrijane noge. Mi s tim nemamo veze i to je stvarno tema na koju ne bismo trebali trošiti dragocjeno vrijeme."

A baš zbog kratkog vremena koje imaju sa svojim pacijenticama - ljekari ne žele gubiti niti sekunde - u svom dnevnom rasporedu, u tom periodu razgovora, u postavljanju dijagnoze. Jer ono što ginekolozi mrze kod svojih pacijentica, a one bi to stvarno trebale znati, su ove stvari:

Oni mrze kada im ne dođete na pregled jer ste dobili mjesečnicu.

To nije razlog za nedolazak jer današnji papa testovi omogućavaju test i za vrijeme mjesečnice.

Mrze kada sami sebi postavljate dijagnozu

Naravno da svaka žena pozna dovoljno svoje tijelo, ali kada je riječ o iscjetku mnoge žene jednostavno same sebe liječe. Često si tako i pogoršavaju pa liječenje zatim traje duže. Umjesto da odmah dođu po stručno mišljenje.

Kada ne spominjete da pijete neke lijekove.

Kada ne kažete ništa.

Kada vas vide svake tri godine, imajući na pameti da se ne kontrolirate redovito za rak grlića maternice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije