Frizer hrvatskih zvijezda otkriva gdje griješimo kad peremo kosu

Radiosarajevo.ba
Frizer hrvatskih zvijezda otkriva gdje griješimo kad peremo kosu
Foto: Huffington Post / Ilustracija

Jedan od najpoznatijih frizera u Hrvatskoj Zvonimir Franić, vlasnik salona te član žirija više takmičenjam na svom YouTube kanalu objavljuje videa s korisnim savjetima.

Njegov video o pravilnom pranju kose kod kuće oduševio je gledatelje te je u mjesec dana pregledan skoro 150 hiljada puta.

Ovo su njegovi savjeti:

• Ono s čim puno nas griješi je pranje kose nad kadom jer se tako tjeme ne može dobro oprati, a na njemu ostane puno šampona koji nije dobro ispran kao i masnoće. Iz tog razloga kosa čak i nakon pranja zna biti masna i bez volumena. Kosu bi zapravo trebalo prati pod tušem tako da nam je glava nagnuta prema natrag.

Kosu bi trebalo namakati barem dvije minute jer voda otvara kosu, nabubri je te ju pripremi za proces šamponiranja. Kad je kosa dobro namočena sa svih strana pa će šampon uspjeti odraditi svoju zadaću. On se nanosi prvo na gornji dio glave zatim sa strane, a na kraju i s donje strane i tek onda kreće proces šamponiranja. Uz dodatak malo vode, kružnim i čvrstim pokretima od naprijed prema natrag se nanosi šampon.

• Kad je šampon utrljan u kosu, poželjno ga je razvući po cijeloj kosi. Također, potrebno je dvaput šamponirati kosu jer prvim samo rastapamo masnoću na našem tjemenu, a kosa još nije oprana.

• Slijedi ispiranje koje mora biti dobro i dugo da što više nečistoća ode s prvim pranjem pa će se zato u drugom pranju šampon više pjeniti.

• U drugom šamponiranju se ponavlja radnja iz prvog te ne treba pretjerivati s količinom šampona pogotovo ako se koriste profesionalni šamponi. Pokrete možeš povećavati jer tako prokrvljuješ vlasište.

• Puno ljudi izbjegava regenerator pogotovo ako imaju tanku kosu ili kosu bez volumena, no on je potreban svakom tipu kose. Stavljanjem regeneratora zatvara se kosa koje ostaje otvorena nakon šampona jer u protivnom kosa postaje lomljiva te se boja puno prije ispire. Čak i kod tanke kose koja se brzo masti, samo u tom slučaju treba pomiješati malo regeneratora i 50 mililitara vode i s time poprskati kosu.

Regenerator se nakon šamponiranja stavlja na donji dio kose, a ne na vlasište jer tako zamasti kosu. A isti taj savjet vrijedi i za maske za kosu. Regenerator se ispire sve dok kosa ne bude gruba i škripava pod rukom.

Masnu kosu treba prati 1- 2 puta sedmično, a suhu kosu 2-3 puta sedmično. Čestim pranjem kose pojačavamo rad žlijezda lojnica i samim time se kosa više masti. Što više peremo masnu kosu, ona će se još više mastiti dok je suhoj kosi potrebno malo prirodnog loja. I vrijeme pranja kose ima veliku ulogu pa je tako kovrčavu kosu bolje prati ujutro jer se tokom dana lokne bolje formiraju. Gustu kosu je bolje prati navečer jer će se ona "smiriti" do jutra, pišu 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije