Za užitak / Fantastičan recept za buhtle - svima uspjevaju, probajte

15. 02. 2017. u 17:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Sigurni smo da vi i vaši ukućani volite buhtlice. Ako još niste našli idealan recept, ovaj, kako kažu - uspjeva svima.

Potrebno:

Za kvasac

- 1 dcl mlakog mlijeka
- 1/2 svježeg kvasca
- velika kašika šećera
- malo brašna

Za tijesto

-pola kg brašna
-10 dkg šećera
-2 kašike maslaca
-2 dcl mlijeka
-jaje
-vanilin šećer
-parče limunove korice
-prstohvat soli

Za nadjev

-marmelada,pekmez ili eurokrem

Za posipanje

-šećer u prahu

Priprema

U posudu istresite toplog mlijeka,dodajte kvasac,šećer i brašna. Izmješajte i ostavite da nadođe. U drugu posudu ponovo istresite toplog mlijeka.

Maslac otopite i ostavite da se prohladi. U toplo mlijeko se dodaje jaje,a onda to malo umutite.

U veliku zdjelu dodajte brašno,so,šećer,limunove korice,vanilinog šećera,nadošli kvasac i mlijeko sa jajetom i otopljeno maslo. Dobro izmjesite. Tijesto koje ste dobili pokrijte krpom i ostavite na toplo da još nadođe.

Tijesto će se udvostručiti. Nakon svega tijesto izmjesite rukama i napravite tačno 15 loptica.

Loptice među dlanovima spljoštite i punite po vašoj želji. Zavrnite dno za nadjev da ne bi curilo tokom počenja.

Zavrnuti dio buhtle ide na dno pleha. Ostavite još malo da odstoji i nadođe,a onda stavite u haldnu rernu i uključite na 160°, pecite oko 30 minuta.

Kada porumene buhtle su gotove. Prije nego ih stavite da se peku namažite ih maslacem i pospite šećerom u prahu.

NEMA KOMENTARA