Ekspert otkriva: Dva znaka da je lubenica zrela, sočna i slatka

Radiosarajevo.ba
Ekspert otkriva: Dva znaka da je lubenica zrela, sočna i slatka
Foto: Pixabay / Ilustracija

Prve lubenice u dolini Neretve su brali početkom jula, sad su krenule kasnije sorte.

Obitelj Kapović iz Opuzena ove je godine zasadila lubenice na 15 hektara. Otac Jure i sin Marin očekuju urod od oko 750 tona lubenice. Constelation, fantasy, mirsini, samantha i early (rana) samantha su sorte koje se najviše sade.

"Tajna neretvanske lubenice je u bočatoj vodi (slana voda nižeg saliniteta od morske koja nastaje miješanjem mora s tekućom vodom ili kišnicom, op.pr.) koja je idealna za sve voće i povrće koje ovdje uspijeva", priča Marin za 24sata.hr.

Kaže kako se ni s jednom sortom iz doline Neretve ne može pogriješiti, a savjetuje i kako otkriti koja je lubenica zrela.

"Birajte onu žućkastog trbuha, dijela na kojemu leži na tlu, i onu koja ima više bijelih nego zelenih pruga. Te su zrele i slatke", govori.

"Netko će reći da je to težak život, ali ja ga volim - poručuje Marin, ekonomist i financijer, kojemu je poljoprivreda u srcu i duši te dodaje: "Više stari nije sam, sad idemo zajedno!" 

Inače, ovo je 5 sorti koje se uzgajaju u dolini Neretve: 
1. FANTASY Duguljaste su i meso im nije jarko crveno, nego blijedo ružičaste boje. Može imati i više od 15 kilograma.
2. MIRSINI Duguljaste su i imaju jako crveno meso. Zreli plod teži između osam i 12 kilograma. Ima ‘meso’ s puno šećera.
3. CONSTELLATION Oblik je ovalan, pruge su svijetlozelene, a kora tanka, ali tvrda. Meso je tamnocrveno i sočno. Teži do 14 kilograma.
4. SAMANTHA Ovalnog je oblika i ima tamnozelene pruge. Može narasti i više od 15 kilograma. Dobro podnosi transport.
5. BOSTANA Okruglog je do blago ovalnog oblika, ima tamnozelene pruge na kori. Plod ima između šest i devet kilograma.

Lubenice su zdravo ljetno osvježenje jer sadrže više od 90 posto vode te obiluju vrijednim vitaminima i mineralima važnima za normalno funkcioniranje organizma na visokim ljetnim vrućinama.

Također su jedan od najpoznatijih afrodizijaka...

Tako da, šta čekate? :)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije