E-cigarete mogu oštetiti pluća čak i kad tekućina ne sadrži nikotin

Radiosarajevo.ba
E-cigarete mogu oštetiti pluća čak i kad tekućina ne sadrži nikotin
Tekućine e-cigareta aromatizirane vanilijom ili cimetom mogu naštetiti plućima čak i kad ne sadrže nikotin, pokazuje novo američko istraživanje.

Naučnici su ispitali što se događa s monocitima, vrsti bijelih krvnih stanica, nakon što su izložene aromatizirajućim hemikalijama a koriste se u popularnim tekućinama za e-cigarete.

Nijedna od ispitanih tekućina nije sadržavala nikotin, no čini se da su aromatizirajuće hemikalije izazivale porast biomarkera koji pokazuju upalu i oštećenje tkiva a mnoge od njih izazivale su odumiranje ćelija.

Tokom vremena ta vrsta oštećenja ćelija može voditi u široki raspon plućnih problema uključujući fibrozu, kronični opstruktivni plućni poremećaj i astmu, kaže voditelj istraživanja Irfan Rahman, naučnik iz medicinskog centra univerziteta Rochester u saveznoj državi New York.

"Uglavnom se e-tekućine bez nikotina smatralo sigurnima, no utjecaj aromatizirajućih kemikalija posebno na ćelije imunog sustava nije temeljito istražen", kaže Rahman. "Ova studija pokazuje da čak i kad su aromatizirajući sastojci smatrani sigurnima za jedenje nisu sigurni za udisanje".

Sve velike duhanske tvrtke razvijaju e-cigarete, baterijske uređaje koji pretvaraju tekući nikotin i aromatizirajuće sastojke u paru koju potrošači udišu.

Čak i kad e-tekućine ne sadrže nikotin, pluća su izložena aromatizirajućim hemikalijama kad se e-tekućine zagrijavaju i udiše isparavanje.

S obzirom na to da se aromatizirajuće hemikalije smatra sigurnima za jedenje, e-cigarete se često oglašavaju kao alternativa tradicionalnim cigaretama, navode naučnici u radu objavljenom u časopisu Frontiers in Physiology.

Kad su naučnici u laboratoriju izložili ćelije ljudskih pluća e-tekućini one su povećale proizvodnju hemikalija povezanih s upalom što u konačnici može voditi u oštećenje pluća.

Izlaganje ćelija mješavini raznih aroma čini se da izaziva goru reakciju od pojedinačnih aroma, utvrdilo je istraživanje.

Među pojedinačnim aromama, cimet i vanilija pokazali su se kao najštetniji za ćelije pluća.

Naučnici  ističu da je ograničenje studije bilo što eksperiment nije uključivao žive ljude koji udišu e-cigarete, javlja Hina. Istraživanje nije ponudilo kompletnu sliku sigurnosti e-cigareta ili odgovorilo na potencijalne zdravstvene probleme nakon dugotrajnog korištenja.

Naučnici ističu da su potrebna dodatna istraživanja no da njihovi zaključci pokazuju da je potrebno regulirati pitanje e-tekućina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije