Dvije sedmice stavljajte obloge ove biljke i riješite se celulita

Radiosarajevo.ba
Dvije sedmice stavljajte obloge ove biljke i riješite se celulita
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nema tog mjesta na tijelu na kojem se u starijim godinama ne mogu stvoriti naslage sala. Postoje, doduše, izvjesna pravila prema kojima se te naslage raspoređuju - različito kod muškaraca i žena.

Stariji muškarac, sklon gojenju, obično pokupi salo na trbuhu i na potiljku, dok mu donji dio tijela, naročito noge, ostaju ponekad izrazito mršave.

Kod žena se, međutim, salo nakupi na bokovima, butinama i grudima. Poseban vid naslage sala javlja se ponekad kod žena koje su više puta rađale, ili koje su ranije izrazito gojazne, kasnije naglo omršavile.

Ako se recimo starija žena podvrgne kuri mršavljenja, ona će najčešće smršaviti na pogrešnom mjestu - na licu, koje poslije ove kore postaje otromboljeno - dok će joj bokovi zadržavati svoj raniji prevelik obim.

Iako ne pripadate takvim osobama, ipak se provjerite na sljedećem testu: skupite između dva prsta kožu na butinama, trbuhu i bokovima. Ukoliko se pojave mala ispupčenja ili udubljenja, ili koža bude kao kora pomorandže onda sigurno imate suvišne naslage sala - celulit.

Za većinu osoba skidanje celulita predstavlja veliki problem. Preporučuju se različiti gotovi preparati, kure mršavljenja, gimnastika i dr. U knjizi Bimask za njegu lica i tijela iz 1979. godine kao preporuka se navodi - BRŠLJAN.

Prije nego što vam objasnimo njegovu upotrebu, smatramo da je neophodno da znate dvije vrste bršljena - puzavac i onaj koji raste pri zemlji.

Inače, puzavac je zimzelena biljka koja se penje uz drveće i kamenje, uvlači u pukotine starih zidova i to pomoću adventivnih korijena. Njegovo glatko i sjajno lišće zagasito je zelene boje.

Cvijeta u oktobru. Ova vrsta je najbolja za spoljnju upotrebu. Nekad su naši stari koristili mali crni bršljanov plod zbog njegovog purgativnog dejstva. Međutim, sok tog ploda dosta je toksičan, a utvrđeno je da potiče od prisutnih saponozidnih materija, pa je njegova upotreba u tom cilju davno smanjena. Ali, zato se koristi njegov list bez rizika od bilo kakvih neželjenih posljedica.

Neće vam biti nimalo teško da sami pripemite obloge od znječenog bršljanovog lista. Dvije sedmice svaku večer pred spavanje držite obloge pola sata na onim dijelovima tijela gdje imate naslage celulita, a nakon tog vremena i redovne upotrebe bit ćete iznenađeni postignutim uspjehom.

Postoji još jedan način pripreme bršljana - kuhanjem.

Jednu šaku lišća skuhajte desetak minuta u litru vode i tu tečnost koristite za obloge na mjestima gdje imate grubu "pomorandžinu" kožu.

Ako sve ovo dopunite i čajem od trešanja koji djeluje kao diuretik, koža će vam brzo omekšati, toksini će uglavnom izlučiti i celulit će se postepeno povući. Osim što nestaju suvišne masne naslage, koža postaje zategnuta i glatka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije