Dvanaest stvari koje su gore za vaš brak od prevare

Radiosarajevo.ba
Dvanaest stvari koje su gore za vaš brak od prevare
Pixabay / Ilustracija

Prevara partnera je zasigurno najbrži način koji vodi do prekida veze ili braka. Ali prema nedavnom istraživanju, postoji još cijeli niz ponašanja koja mogu ozbiljno ugroziti i najčvršće veze. Te stvari se polako i neprimjetno uvlače između partnera i vode do konačnog ishoda, a to je prekid.

Lagati ili skrivati stvari od partnera

Čak i ako skrivaš neke stvari da bi zaštitila njegove osjećaje, to dugoročno može prouzročiti velike probleme u vezi. Kao što je jedna od ispitanica u istraživanju rekla: "Trebaš biti u stanju reći partneru gotovo sve, jer ako radiš nešto što bi njega moglo povrijediti, onda prvo razmisli možeš li i želiš li prestati to činiti, jer skrivanje ne vodi ni prema čemu dobrome".

Uskraćivanje naklonosti

Bilo da se radi o postavljanju smislenih pitanja koje se tiču druge osobe ili pomaganju drugoj osobi da nadiđe određene prepreke to znači iskazivanje iskrene naklonosti. Pomanjkanje takvog odnosa vodi u zahlađenje odnosa i njegovu neizbježnu propast.

Tiho negodovanje

U trenutku kad se jedan partner na drugoga sruči s ljutnjom, šteta za vezu je već učinjena. To obično znači da su jedan ili oba partnera akumulirali negativnosti kroz duži period i šutjeli.

Nedostatak komunikacije

Obratite pažnju: Ovo je greška u komunikaciji zbog koje pucaju brakovi

To se odnosi na komunikaciju o bitnim stvarima, da propustite reći jedno drugom što vam je zasmetalo ili da prešućujete detalje koji bi mogli predstavljati problem. S vremenom se dosta toga nakupi i postaje teško razmrsivo klupko.

Tvrdoglavost

Kad jedan od partnera uporno insistira na nečemu, to znači da ne pristaje na kompromis. Osobe koje funkcioniraju samo ako stvari idu na određeni način (po njihovom) u osnovi su u vezi sa samim sobom.

"Nadmudrivanje" oko istih stvari svaki dan

Naravno da rasprave oko toga tko bi trebao odnijeti smeće ne zvuče kao neki problem, ali s vremenom i sve većim brojem obaveza, takve rasprave prerastu u svađe, a zna se kako one mogu završiti.

Snishodljivost

Ako u odnosu postoji neravnoteža moći to je veliki problem jer veza gdje je jedan partner "moćniji" je nezdrava. Snishodljivost jednog partnera prema drugome je gora od prevare jer ta osoba gubi samopouzdanje, a čak i nakon prekida trpi štetu od takvog odnosa.

Ostajanje u vezi zbog konvencija

Ako ostaješ u vezi zato da ne razočaraš obitelj ili radi toga jer ste isplanirali veliko putovanje za pola godine, činiš krivo. Odlaganje neizbježnog samo će tvoju vezu učiniti gorčom i umjesto da se rastanete kao prijatelji, rastat ćete se u svađi i jako, jako povrijeđeni.

Manipulacije

Ovo zna biti varljivo i teško prepoznatljivo jer su manipulacije u vezama najčešće vrlo suptilne. Kao i kod neravnoteže moći u odnosu, osobi koja je bila manipulirana i nakon veze ostaje gorak okus ustima i slomljeno srce, prenose 24sata.hr.

Ljubomora

Neprestana i bezrazložna sumnjičavost s vremenom postaje nepodnošljivija od stvarne prevare.

Lažno predstavljanje na početku veze

To je kao da kažeš da voliš horor filmove, a mrziš ih iz dna duše ili da tvrdiš da ne želiš ozbiljnu vezu, a potajno sanjaš o vjenčanju. Svaka mala i malo veća laž vode u prekid odnosa.

Ostajete zajedno jer ste postali ovisni jedno o drugom

Između vas nema više hemije, ali ostali ste zajedno jer ni ti niti on ne želite biti sami.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije