Dosadio mu život, želi da umre: Indonežanin tvrdi da ima 145 godina

Radiosarajevo.ba
Dosadio mu život, želi da umre: Indonežanin tvrdi da ima 145 godina
/ Foto: telegraph.co.uk
Samo želim da umrem, rekao je Indonežanin koji tvrdi da ima 145 godina. Ako je suditi po ličnoj karti Mbah Gotho iz Sragena u centralnoj Javi rođen je 31. decembra 1870. godine.

Lokalni zvaničnici kažu da su bili u stanju potvrditi da je Gotho zaista rođen tog datuma, no čeka se neovisna međunarodna potvrda titule najstarijeg čovjeka na svijetu.

Uprkos nevjerovatnoj dugovječnosti, Mbah Gotho kaže da ima malo želje da ostane u životu.

"Jedino što želim je da umrem", rekao je lokalnim medijima ove nedelje.

Nadživio je desetoro braće i sestara, četiri žene, čak i svoju djecu. Njegovi najbliži rođaci su unuci, praunuci i prapraunuci. Jedan od unuka rekao je da se njegov deda priprema za smrt još od kad je napunio 122 godine. Čak je kupio grobnicu u blizini grobova svoje djece i 1992. napravio nadgrobni spomenik..

Članovi porodice kažu da Mbah Gotho sada provodi većinu svog vremena sjedeći i slušajući radio jer mu je vid oslabio da gleda televiziju.

Upitan šta je tajna njegove dugovječnosti Mbah Gotho je odgovorio "recept je samo strpljenje". Ipak, još uvijek neće biti upisan u knjigu rekorda gdje počasno mjesto zauzima Francuskinja Jeanne Calment koja 1997. umrla s 122 godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije