Donosimo tri prirodna načina suzbijanja alergija

Radiosarajevo.ba
Donosimo tri prirodna načina suzbijanja alergija
Pixabay / Ilustracija
Sezonske alergije često su prava muka mnogim ljudima diljem svijeta.

Broj ljudi zahvaćenih alergijama nažalost stalno raste. Ovi prirodni tretmani, kojima možete doskočiti, pomažu i kod najtežih alergija, a nemaju nuspojava.

Kopriva ili žara

Jedna od kraljica bilja, kopriva, s pravom se svrstava među najznačajnije svjetske biljke. U provedenom istraživanju čak je 58 posto ispitanika potvrdilo je učinkovitost koprive. 

Ispitanici su rekli i da je 300 miligrama liofilizirane koprive djelovalo jednako ili bolje od lijekova protiv alergija.

Čaj od koprive možete piti po šoljicu dvaput dnevno, najbolje prije sezone alergija. S druge strane, tinktura se može uzimati tokom cijele sezone alergija, dvije kapaljke triput na dan.

Eterična ulja

Jedan od najboljih načina za borbu s alergijama je inhaliranje eteričnih ulja, kupke i masaža aromaterapijskim mješavinama. Najbolje djeluju sljedeća eterična ulja:

– lavanda

– metvica (otvara sinuse i smanjuje glavobolje)

– čempres (suzbija kašalj i olakšava tegobe s disanjem)

– eukaliptus (smanjuje začepljenja)

– đumbir

Jednu kap eteričnoga ulja kapnite u posudu vruće vode te se inhalirajte desetak minuta. Terapiju možete ponoviti nekoliko puta dnevno. Nećete pogriješiti ni pomiješate li nekoliko eteričnih ulja. Mješavina također izvrsno djeluje.

Probiotici

Kvalitetan probiotik pomaže u uspostavi normalne crijevne flore te se tako tijelo štiti od tegoba i bolesti. Dugotrajno uzimanje kvalitetnih probiotika preporučuje se uz izbjegavanje alergena iz hrane. Jedan od alergena je i gluten, piše  dnevno.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije