Donirani organi 13-godišnje djevojčice spasili život osmero ljudi

Radiosarajevo.ba
Donirani organi 13-godišnje djevojčice spasili život osmero ljudi
Roditelji Jemime Layzell, koje je neočekivano umrla od izljeva krvi u mozak, željeli su donirati njene organe ljudima kojima su bili potrebni. Njeni organi transplantirani su u osmero ljudi, što je svjetski rekord u historiji doniranja organa.

Jemima Layzell bila je ljupko, pametno osjećajno i kreativno biće”, rekla je njena majka Sophy Layzell (43), profesorica iz sela Horton kod Somerseta u Velikoj Britaniji, piše Guardian.

Samo nekoliko sedmica prije njene iznenadne smrti u martu 2012. godine, porodica je razgovarala o donaciji organa, jer je njihov prijatelj poginuo u saobraćajnoj nesreći.

“Porodica nastradalog prijatelja bila je u registru, ali njihovi organi nisu mogli biti donirani zbog okolnosti njihove smrti”, rekla je Sophy.

Jemima nikada nije čula za doniranje organa prije te nesreće i osjećala se nelagodno, ali je ipak shvatila značaj za spas nečijeg života.

Njeni roditelji su znali da je odluka teška, ali im je drago da su uspjeli u tome. Jemimino srce, tanko crijevo i gušterača su presađeni za tri osobe. Dvoje ljudi dobilo je njene bubrege, njena jetra je presječena na dva dijela i presađena za dvoje ljudi.

Osmero ljudi, uključujući petero djece su bili iz Engleske.

Jemima se srušila tokom priprema za majčin 38. rođendan i umrla u bolnici četiri dana kasnije.

Moždana aurezija, koja je kod dijece rijetka bolest, uzrokuje oticanje krvnih sudova na mozgu. Nema simptoma sve dok jedan od sudova ne pukne. Kada puknu krvni sudovi, dolazi do izljeva krvi u mozak što izaziva smrt ili u najmanju ruku trajno oštećenje mozga.

Njeni roditelji osnovali su fondaciju Jemima Layzell u njeno sjećanje kako bi se pomagalo preživjelim pacijentima.

“Da je Jemima preživjela, ispucali krvni sudovi trajno bi oštetili njen mozak i teško bi komunicirala”, navode roditelji na internet stranici fondacije.

Njeni roditelji pronašli su oko 20 dnevnika i podsjetnika koje je nesretna Jemima čuvala još od svoje četvrte godine. Oni će biti pretvoreni u knjigu pod imenom The Draft (Nacrt), koja će biti u prodaji kako bi se skupio novac za dobrotvorne svrhe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije