Doktorica o čestim pitanjima o grudima: Šta je normalno, a šta zabrinjavajuće

Radiosarajevo.ba
Doktorica o čestim pitanjima o grudima: Šta je normalno, a šta zabrinjavajuće
Pinterest / Ilustracija
Postoje li neke stvari kod vaših grudi koje vas nerviraju, djeluju vam čudno, mislite da nisu normalne?

Niste jedine! Mnogo je žena koje se pitaju - da li je sa mojim grudima sve uredu?  Doktorica Alyssa Dweck je odgovorila na deset najčešćih pitanja.

1. Ako spavam na boku, znači li to da će mi se jedna dojka istegnuti i postati veća od druge?

"Naravno da ne. Poza u kojoj spavate, bilo da nosite grudnjak ili ne, nema nikakve veze sa tim. Dakle, posljedice ne postoje", odgovorila je doktorica.

2. Da li je normalno imati bradavice koje su inače ravne, ali pri dodiru nečeg hladnog ili stimulacijom iskaču? Treba li da se zabrinem zbog toga?

"Bradavice dolaze u raznim oblicima i veličinama. Neke žene imaju ravne, neke izbačene, nekima su čak uvučene ka unutra. Ako su uvijek iste i samo pri nadražaju se mjenjaju, to onda nije ništa čudno. Ipak, ako iskoče bez ikakvog razloga ili promjene oblik i tvrdoću, trebalo bi obratiti se doktoru", navodi doktorica.

3. Da li je normalno imati crne dlačice oko bradavica? Nakon što sam prešla 20. ne prestaju da rastu.

"Kada se pojavi nekoliko proređenih, crnih dlačica, nema potrebe za brigom. Te crne dlake rastu s vremena na vrijeme na raznim mjestima na telu, ali ako je promjena veoma primjetna i one postaju bujnije, mogu biti i znak hormonskog disbalansa. U tom slučaju, bilo bi dobro otići do ljekara", kaže doktorica.

4. Je l' ok da grudi počnu da rastu svaka na svoju stranu?

"Grudi se mogu mjenjati kako se mijenja tjelesna kilaža ili kao posljedica dojenja, genetskih faktora, trudnoće - to nije problem. Ako se nešto promjeni na obje dojke, obično ne znači ništa. Izrazite promjene na jednoj su veći problem",kaže doktorica.

5. Postoji li način da podignem grudi i da one djeluju manje opušteno, a da to ne uključuje operaciju?

"Postoje grudnjaci koji su za to, oni mogu promjeniti oblik ispod odeće. Takođe, vježbanje može utjecati na izgled. Ono neće promjeniti same grudi, ali hoće mišiće koji ih drže", ističe Alyssa.

6. Zašto se u mojim grudima pojavljuju male bolne loptice, koje kasnije nestaju?

"Ako govorite o cistama, njih obično uzrokuje period menstrualnog ciklusa. Drugi razlog može biti povećan unos kofeina. Veća briga su one 'loptice' koje se pojave, ali ne nestaju i nastavljaju da rastu ili budu bolne. Zbog njih se odmah ide ljekaru", naglašava doktorica.

7. Da li je uobičajeno imati veće areole? Bilo mi je potrebno mnogo vremena da se konačno osećam prijatno sa svojim grudima i prihvatim njihov izgled.

"Nije neobično to što postoje različiti oblici, boje i proporcije areola. Ne postoji 'normalno'. Radi se samo o tome šta je 'normalno' za vas", ističe Alyssa.

8. Hoće li moje grudi ikada da se vrate u normalu, nakon dojenja?

"Grudi poslije dojenja nikada ne mogu da budu 100% kao prije. Desile su se promjene u obliku i one ne mogu da se vrate na staro. Ali, mnoge žene su veoma zadovoljne kako njihove grudi izgledaju nakon perioda dojenja", navodi doktorica, prenosi Žena.blic.rs.

9. Mogu li da dojim, ako imam male grudi?

"Apsolutno. Mlijeko je proizvod koji je regulisan hormonom u mozgu, a ne tkivom dojke. Zaista nema nikakve veze sa tim koje su veličine ženske grudi", ističe doktorica.

10. Jedna dojka mi je veličine D, a druga DD. Da li je tolika razlika u veličini normalna?

"Tako nešto nije neuobičajeno. Većina žena nema 100% simetrične grudi, pa i ostale delove tela, uopšte. Jedini razlog za zabrinutost bi bio kada bi se neka velika promjena dogodila naglo", odgovorila je doktorica Alyssa Dweck.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije