Doktor Alija Aginčić o povećanju grudi u Našoj maloj klinici

Promotivni tekst
Doktor Alija Aginčić o povećanju grudi u Našoj maloj klinici
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Centar za estetsku hirurgiju - Naša mala klinika

Uvijek kada pomislimo na plastičnu hirurgiju prva pomisao nam je povećavanje grudi. I zaista uz liposukciju najčešći operativni zahvat, koji se izvodi u estetskoj hirurgiji jeste zahvat povećavanja grudi.

Piše: Prim. dr. Alija Aginčić, specijalista rekonstruktivne, plastične i estetske hirurgije, Naša mala klinika, Sarajevo

Često se postavlja pitanje da li je ovaj zahvat opravdan?

Gjedajući sa strane ljakara on se uvijek treba truditi kako da pomogne pacijentu. Ukoliko će se pacijentica u psihičkom i fizičkom smislu bolje osjećati, te ukoliko će joj to dati samopouzdanje, naravno da je opravdano. Ovdje naravno ne govorimo o nekim ekstremnim zahtjevima o prekomjernim grudima koji mogu narušiti zdravlje.

O kakvom se zahvatu radi, jesu li tako povećane grudi prirodne na dodir i što očekivati nakon operacije?

Prije same operacije neophodno je u dogovoru sa pacijenticom odrediti koje su to tačno želje i koju veličinu implantata odabrati.

Također potrebno je izabrati pravu metodu kako bi se dobio što prirodniji rezultat.
Sam operativni zahvat izvodi se na način da se implantat najčešće postavlja kroz mali rez koji će se nalaziti ispod dojke i biti će sakriven. U zavisnosti od konstitucije pacijentice implantat se može postaviti ispod ili iznad mišića.

Kako odabrati veličinu?

Izgled dojke nije definiran samo veličinom. Na ljepotu grudi uveliko utječe i pozicija bradavice, napetost tkiva i punoća. Veličinu je najbolje odabrati u skladu s proporcijama tijela. Odabir implantata treba da bude isključivo vaša želja.

Što očekivati nakon operacije?

Ako su vaše grudi nakon operacije tvrde i bolne, ne morate brinuti jer nema razloga za paniku. Ti su simptomi očekivani i ponekad mogu potrajati par nedjelja, nakon kojih dojke dobijaju prirodan izgled. Slijedite upute kako biste se što bolje oporavili nakon zahvata.

Šta treba izbjegavati nakon zahvata?

Nakon povećanja grudi implantatima potrebno je izbjegavati izlaganje rana vodi sedam dana, spavanje na trbuhu mjesec dana, fizičke aktivnosti četiri tjedna i podizanje teških stvari 3 do 4 tjedna, dok se većim naporima možete izlagati nakon šest tjedana. Treba imati na umu da vrijeme oporavka koje je potrebno nakon povećanja grudi ovisi o zahvatu, ali i o samom pacijentu.

Jesu li implantati trajni?

Ukoliko nema promjena u obliku vaših grudi ili nije došlo do pucanja implantata, prosječan vijek trajanja implantata napunjenih gelom iznosi 10 ili više godina. Ako nije došlo do takvih pojava, nije potrebno mijenjati implantate, bez obzira na to kada su postavljeni. Naše tkivo podložno je gravitaciji, starenju i promjenama, stoga se ne može predvidjeti kako će grudi izgledati za 10-ak godina nakon povećanja. Trajnost implantata najviše ovisi o tome kako tijelo prihvati implantat, kakav je stil života i čime se bavite.

Mogu li žene dojiti nakon povećavanja grudi, te da li je moguće dobiti karcinom dojke?

Ovo je dosta često pitanje. Prilikom operacije povećavanja grudi žljezdano tkivo se ne dira, tako da pacijentice bez problema mogu dojiti, a također naglašavamo da postavljanje implantata nema povezanosti sa nastajanjem karcinoma dojke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije