Dok perete zube: Primijetite li ovaj simptom, odmah otiđite zubaru

Radiosarajevo.ba
Dok perete zube: Primijetite li ovaj simptom, odmah otiđite zubaru
Foto: Thinkstock / Ilustracija
To se može desiti uvečer kada perete zube ili ujutro kada zagrizete u pecivo sa sjemenkama – vaše desni počnu krvariti. Ne marite za to jer, naposljetku, desni krvare svima. Ili?

Pogrešno. Krvarenje iz desni je uvijek znak upozorenja, kaže dr. Henrik Dommisch, direktor odjela parodontologije u berlinskoj sveučilišnoj bolnici Charite.

“Znam da mnogi ljudi misle da je krvarenje iz desni normalno. No nije tako.”, rekao je on, prenosi Hina.

Desni su dobro opskrbljene krvlju. Ako ih niste porezali na neki oštar komad hrane, krvarenje je obično rezultat upale uzrokovane nakupljanjem dentalnog plaka, čvrstih naslaga bakterija koje se hrane škrobom i šećerom iz hrane.

Krvarenje iz desni, međutim, može biti i simptom težih bolesti poput dijabetesa ili čak leukemije. Mogu ga poticati i neki lijekovi. Ako vam desni redovno krvare ili ako se to događa na više mjesta, trebali biste posjetiti stomatologa koji može ukloniti tvrdokorni plak.

Kako bi se smanjio rizik za njihov razvoj, perite zube najmanje dvaput dnevno, očistite prostor između njih dentalnim koncem i ne zaboravite redovne preglede kod stomatologa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije