Dječak Tommy je alergičan na zimu

Radiosarajevo.ba
Dječak Tommy je alergičan na zimu
Foto: Caters / Tommy Leitch

Dječak Tommy Leitch ima jedan ne toliko čest zdravstveni problem- alergičan je na zimu, piše portal Unilad.

Prošle zime ovaj sedmogodišnjak je zbrinut u bolnici jer je imao problema sa disanjem i osip na koži.

U toku ovog godišnjeg doba pati od jake urtikarije i angioedema - stanja koje urokuje oticanje i osip.

Njegovoj 26-godišnja majci Abigail McDonald nije lako. Alergija utiče i na njen život i život cijele porodice.

Tommy Leitch i Abigail McDonald - undefined

Foto: Caters: Tommy Leitch i Abigail McDonald

Mora kontinuirano pratiti njegovo zdravstveno stanje. U trenutku kada se pojave simptomi alergije, odmah mu mora dati lijek.

U najgorem slučaju, urtikarija može uzrokovati anafilaktički šok, dok su posljedice angioedema naticanje jezika i otežano disanje.

"Prošle zime je bio hospitalizovan svaki put svaki put kada je alergija bila izražena napadajući njegove disajne puteve. To je grozno stanje. Uvijek paničarim. Može biti vrlo opasno kada Tommy ne dobije medicinsku pomoć. Teško je posmatrati dječaka sa kisikovom maskom na licu ili kada u bolnici neke žice vise na njemu. Ali, on je tako hrabar", rekla je njegova majka.

Tommy Leitch - undefined

Foto: Caters: Tommy Leitch

Da Tommy ima zdravstveni problem, zapazila je njegova porodica kada je imao pet godina. Prema podacima fondacije British Skin, urtikarija se pojavljuje kod svakog petog čovjeka.

"Mislila sam da je u pitanju virusna infekcija. Ali, sljedećeg jutra je imao osip preko cijelog tijela. Žalio se na bolove u stomaku i grudima. Odmah smo ga odveli u bolnicu. Tu je zbrinut. Dermatolog mu je dijagnosticirao hladnu urtikariju i angioedem", ispričala je Abigail.

Nije poznato šta tačno uzrokuje ove zdravstvene probleme. Zdravstveno stanje u kojem se nalazi Tommy je rijetko - podaci su Nacionalne organizacije za rijetka oboljenja.

"Uvijek sam na oprezu. Nikada ne znam šta će se dogovditi. Čim vidi osip, Tommy se počne brinuti. Postane još zabrinutiji kada osip postane još gori", kazala je njegova majka.

Tommy Leitch - undefined

Foto: Caters: Tommy Leitch

Prema riječima Abigail, zbog alergije je Tommy primoran da izostavi druženja sa prijateljima i ne može ići na izlet. Kako je rekla, nije znala da ljudi mogu biti alergični na ovaj način odnosno na temperature zraka, navodi Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije