Djeca koja su dobra u školi imaju veće šanse da kasnije puše travu

Radiosarajevo.ba
Djeca koja su dobra u školi imaju veće šanse da kasnije puše travu
Pinterest / Ilustracija

Djeca koja s 11 godina budu odlični i vrlo dobri učenici imaju veće šanse u kasnoj adolescenciji pušiti travu nego djeca koja su u školi slaba, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u BMJ Openu.

Naučnici sa Univerziteta u Londonu pregledali su podatke o 6 hiljada djece, a analiza je pokazala da učenici koji su imali jako dobre rezultate u školi s 11 godina danas u više slučajeva povremeno ili redovno konzumiraju kanabis nego njihove "manje uspješne" kolege.

To se odnosi i na razdoblje rane adolescencije (od 13 do 17 godina), i na kasnu adolescenciju (od 18 do 20 godina), prenosi Telegraph.

Povezanost je, s druge strane, slabija kad se radi o osobama koji su s 11 godina bile manje uspješna u školi.

Ovo nije jedino istraživanje koje je pokazalo povezanost između pušenja marihuane i inteligencije, a naučnici idu korak dalje pa pokušavaju pronaći odgovor na pitanje - zašto.

Autori s izvještaja na BMJ-u navode da još ne znaju moguće razloge i da ne žele o njima spekulirati dok ne provedu dublja istraživanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije