Djeca i mobiteli: Da li dopustiti, kada i u kojoj mjeri?

Radiosarajevo.ba
Djeca i mobiteli: Da li dopustiti, kada i u kojoj mjeri?

Iako mnogi roditelji smatraju da mobitel u dječijim rukama može nanijeti samo štetu, evo načina kako da se iskoristi za dobrobit djeteta. 

Portal Pjesmicezadjecu.com u svom tekstu navodi nekoliko razloga zašto su mobiteli u dječijim rukama dobri. 

Najveća prednost korištenja mobitela kod djece je nedvojbeno - komunikacija i informiranost roditelja i djeteta. Informiranje doprinosi osjećaju sigurnosti za obje strane. Isto tako, služeći se mobitelom dijete razvija mnogobrojne vještine korištenja suvremenom tehnikom. Mobiteli, kao i kompjuteri, videoigrice, fotoaparati... postaju vrlo rano sastavnim dijelom dječjeg života i razvoja. Djeci treba pomoći u razumijevanju tehnologija, te ulogama i utjecaju određene tehnologije na njih same i druge.

Međutim, ne smiju se zanemariti ni negativne strane korištenja mobilnih aparata. Prečesto kontaktiranje i razmjena informacija putem mobitela može i dijete i roditelja ometati u dnevnim poslovima, te time, upravo suprotno od poželjnog, pridonijeti nesigurnosti ili nesamostalnosti.

S obzirom na to da mobitel odvlači pozornost od učenja i šteti koncentraciji, djeca bi mobitele trebala isključiti barem za vrijeme školske nastave i učenja.

Oprez sa skupim mobitelima

Skupi mobiteli mogu dijete učiniti metom krađe, bilo za odrasle, vršnjake, ili starije učenike. U današnje vrijeme, mobiteli su često i pokazatelj socijalnog statusa, pa tako djeca s jeftinijim mobitelima, a pogotovo ona bez mobitela mogu biti izložena zadirkivanju i vršnjačkom nasilju. 

S obzirom na nove mogućnosti mobilnih uređaja, djeci mogu biti dostupni i štetni sadržaji te internet bez roditeljske kontrole. To, osim nepredviđenih troškova, može loše utjecati na djetetov razvoj te izlaže dijete nasilju putem moderne tehnologije.

Tu je i potencijalna štetnost zračenja mobitela. Preporuka je da se mobitel radije koristi na otvorenom, a handsfree slušalice su jedna od opcija za zaštitu od štetnog zračenja.

U kojoj dobi djetetu nabaviti mobitel?

Dječja želja za mobilnim telefonom ne smije biti glavni razlog za kupnju. Mobitel je odgovornost i uvijek ga stignete kupiti. Važnije je pitanje kako ga koristiti.

Roditelji o tome odlučuju individualno, ovisno o potrebama i mogućnostima, a to je najčešće u vrijeme kad dijete kreće u školu bez pratnje. 

Britanski naučnici  smatraju da djeca mlađa od 12 godina ne bi trebala koristiti mobilne telefone. Oni su pokrenuli dosad najtemeljitiju studiju o utjecaju mobitela na ljudsko zdravlje.

Prema toj studiji, djeca bi mobitele trebala više koristiti za slanje SMS poruka, a manje za razgovor. Djeca su, naime, osjetljivija na zračenje mobitela, jer je njihov imunološki sustav još uvijek u razvoju.

I psiholozi upozoravaju roditelje na opasnosti koje se kriju kad djeci mlađoj od 12 godina poklanjaju mobitele. 

Djeca postaju sve ovisnija o tehnološkim igračkama, umjesto da razvijaju osobne kontakte. Stručnjaci ukazuju da često tipkanje SMS-a putem T9 rječnika, mijenja odnos prema jeziku i pravopisu.

Nadalje, mlađa djeca nerijetko gube, zaboravljaju ili oštećuju svoje mobitele i to je nešto na što roditelji trebaju računati.

Kako dijete treba koristiti mobitel?

Djetetu je nužno dati smjernice kako funkcionalno koristiti mobitel. Možete nabaviti mobitel sa SIM karticom (na bon, a ne na pretplatu), i uputiti dijete koliko ima novaca na raspolaganju. 

Važno je postaviti jasna pravila kada i kako koristiti mobitel, gdje ga se smije koristiti, a gdje i kada ne. Iznimno je važno uputiti dijete kome smije dati svoj broj. 

Roditelji trebaju biti upućeni u djetetove kontakte, a to je tim važnije ukoliko je dijete mlađe dobi. S obzirom na sve veći porast broja djece izložene seksualnom i drugom zlostavljanju putem mobitela, potrebno je naučiti djecu kako sigurno koristiti mobitele, kako prepoznati moguće opasnosti, te kako se zaštititi. Dijete treba znati koje su aktivnosti opasne i rizične pri služenju mobitelom (npr. razmjenjivanje fotografija).

Nemoguće je ukloniti sve opasnosti kojima dijete može biti izloženo pri korištenju mobitelom i drugim modernim tehnologijama, ali roditelji mogu mnoge opasnosti pravovremeno prevenirati. Da bi sa svojim djetetom uspostavili odnos koji se bazira na međusobnom povjerenju, roditelji trebaju biti nenametljivo uključeni u djetetove aktivnosti. To podrazumijeva da se roditelji trebaju i sami dodatno educirati. Nerijetko možemo čuti; 

"Moje dijete se bolje razumije u mobitel ili računar od mene."

U takvom slučaju, roditelji ne mogu pružiti djetetu dostatan razgovor i dovoljno informacija.

Ukoliko je roditelj kvalitetno prisutan u životu svojeg djeteta, znatno je veća vjerojatnost da će mu se dijete obratiti za pomoć u raznim situacijama, pa i onima koje su vezane uz korištenje mobitela, piše portal Pjesmicezadjecu.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije