“Dijeta” prije i tokom trudnoće - šta je dobro za vas i bebu?

Radiosarajevo.ba
“Dijeta” prije i tokom trudnoće - šta je dobro za vas i bebu?
Mnogo toga biste trebali znati prije nego što ostanete u drugom stanju. Postoji mnogo toga što možete učiniti kako bi pomogli sebi da imate zdravu trudnoću i bebu.

Opredjelite se za zdravu ishranu prije trudnoću. Slijedećih nekoliko smjernica posvećene su za blagostanje bebe I majke.

Šta je dobro za bebe?

Zdravom ishranom povećavate izglede da se beba rodi zdrave-normalne težine, potičete razvoj mozga bebe, smanjujete rizik za određene urođene mane (uključujući oštećenje neuralne cijevi, kao što je spina bifida), i kao bonus, može rezultirati boljim prehrambenim navikama nakon rođenja vaše bebe.

Šta je dobro za trudnice?

Zdrava ishrana manjuje vjerojatnost da ćete doživjeti neke komplikacije u trudnoći (anemija, gestacijski dijabetes i preeklampsija su manje rasprostranjene među ženama koje jedu zdravo) . Zdrava ishrana može smanjiti jutarnje mučnine, umor, zatvor i drugih simptoma trudnoće, balansirati emocije (dobra prehrana može pomoći pri balansu promjene raspoloženja), poboljšavate svoje izglede za vrijeme poroda a oporavak brži nakon poroda (a dobro “hranjeno” tijelo dobija nazad brže liniju prije poroda), piše Magični kutak.

Temelj zdrave trudnoće je “trudnička” dijeta i ona se ne razlikuje od prosječne zdrave prehrane: uravnotežena mješavina bjelančevina i kalcija, cjelovite žitarice, mnoštvo voća i povrća i zdravih masti (sa obično malo više kalorija i hranjivih tvari za hraniti bebu. 

Naravno, rijetko koja žena jede dobro svaki dan, iz sedmice u sedmicu, svih 40 sedmica trudnoće. Dakle, bez stresa, i ne osjećajte se krivom, slijediti uputstva za zdravu prehranu, a ne strogi plan i program. Slijedite ove principe što je više moguće, što je češće moguće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije