Devet supernamirnica koje bismo trebali jesti

Radiosarajevo.ba
Devet supernamirnica koje bismo trebali jesti
Foto: Facebook / Goji bobice

Supernamirnica sadrže  brojne hranjive tvari koje su korisne za naše sveukupno zdravlje, za zaštitu od kroničnih bolesti, uključujući rak.

Nužno je uvesti ih u svoju prehranu kako bi poboljšali svoj imunitet, detoksicirali svoje tijelo, oslobodili se stresa i mnogo drugih stvari.

To su namirnice koje sadrže visok stepen raznih vitamina, minerala i drugih komponenti koje su korisne za zdravlje. Ove namirnice imaju veliku hranjivu vrijednost i štite nas od raznih bolesti.

Ovih devet namirnica definitivno trebate uključiti u svoju prehranu.

Acai

Ovo voće pripada porodici bobica a svi dobro znamo zdravstvene  prednosti različitih članova porodici bobica. Acai nam dolazi iz južnoameričkih kišnih šuma. Smatra se da acai bobice pomažu u borbi protiv prekomjerne težine i pomažu u  anti-aging procesu. One su bogati antioksidansima u obliku antocijana koji pomaže spriječiti rak i štiti naše srce. Osim toga, acai bobice su jedan od rijetkih plodova koji sadrži oleinske kiseline koja je zdrava za srce a tu  masnoću obično nalazimo u maslinama. Acai ima više antioksidansa nego drugo bobičasto voće poput  brusnice ili jagode. Acai bobica se koristi za liječenje čireva, loše probave i mnogih drugih  infekcija. 

Goji bobice

Goji bobice su porijeklom iz Azije, tačnije iz Himalaje, Mongolije i Kine. One se jedu  diljem svijeta zbog svojih brojnih  zdravstvenih  prednosti. Goji bobice sadrže visoku razinu vitamina C, štite naše zdravlje srca, pomažu u  mršavljenju, a prema nekim istraživanjima one mogu  spriječiti rak. Goji bobice ( kada se redovno konzumiraju) postaju  lijek za mnoge uobičajene probleme: poboljšavaju vid, poboljšavaju  raspoloženje, imaju  pozitivna svojstva protiv starenja , itd, piše Priroda i društvo.

Kakao prah

Da, to je tačno. Prema nedavnim studijama, kakao prah se definitivno  može uvrstiti u skupinu super hrane. Kakao prah sadrži flavonoide koji snizuju krvni pritisak i poboljšavaju cirkulaciju mozga i srca. Jedna kašika kakaoa u prahu ima manje od 15 kalorija i gotovo je  bez masti. Tamna čokolada i kakao prah pokazuju antioksidativno djelovanje koje je jednako kao I kod acai bobica, ribizle, brusnice, borovnice itd

Alge 

Alge sadrže Omega-3 masne kiseline koje su neophodne za naše cjelokupno zdravlje. Alga je također  bogata mineralima poput kalcija, magnezija, joda, željeza, kalija i cinka. Ovo su neke  zdravstvene prednosti alge: bolje pamćenje, dobar vid, jaki zubi i kosti, zdrava štitnjača, poboljšani imunološki sustav, smanjen rizik od alergija i infekcija, niži krvni tlak itd. Osim toga, alga je korisna  za kožu i redovito konzumiranje može nam dati taj zdravi sjaj kojem uvijek težimo, a sigurno jei da poboljšava kvalitetu naše kose.

Mangosten

Njega ste vjerojatno pridružili porodici manga ali one uopće nisu u vezi. Ovo voće sadrži spojeve koji imaju protuupalna svojstva i mogu smanjiti rizik od dobivanja raka. Mangostin je sočan, ukusan plod koji je bogat vlaknima i nema kolesterola.

Kefir

Kefir je drevni napitak koji nastao u Rusiji te se najčešće koristi u istočnoj i jugoistočnoj Europi. Kefir je dosta sličan jogurtu I blago je  kiseo. Kefir je snažniji probiotik nego jogurt; ima moćna antibakterijska svojstva koja nas štite od raznih infekcija, poboljšavaju  naše zdravlje kostiju i smanjuju rizik od osteoporoze. Osim toga, kefir  poboljšava našu probavu i ublažava simptome alergije i astme. Još jedna velika prednost kefira je činjenica ga  dobro podnose čak i ljudi netolerantni na laktozu.

Avokado

Avokado  je porijeklom iz Meksika. On je odličan izvor zdravih sirovih masti. Avokado sadrži i vlakna, kalij, vitamine E i B i folnu kiselinu. Štoviše, avokado ima odličnu sposobnost koja omogućuje  tijelu da učinkovitije apsorbira masnoće topljivi hranjivih tvari kao što su alfa i beta-karoten.

Kelj

Kelj sadrži antioksidanse i vlakna. To je, također, jedan od najboljih izvora vitamina A koji promiče zdrav vid i jača imunološki sistem. Jedna  porcija kelja ima istu količinu vitamina C kao naranča. To je namirnica  bogata mineralima poput kalija, kalcija i cinka. Kelj je povrće i može  se često jer smanjuje rizik od raka, visokog kolesterola i ima protuupalna svojstva.

Kivi

Kivi je  bogat  vitaminom C i antioksidansima  pomoću kojih izbacuje toksine iz našeg tijela i tako nas štiti  od raznih bolesti i infekcija. Osim toga, kivi ima više hranjivih tvari I sadrži serotonin koji je hormon koji potiče spavanje I čini ga kvalitetnim. Znači, uz kivi je zagarantiran dobar san.

Postoji još veliki broj supernamirnica koje nismo spomenuli: borovnice, grah , cjelovite žitarice, orašasti plodovi, losos, brokula...

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije