Devet stvari koje ne biste trebali usisavati

Radiosarajevo.ba
Devet stvari koje ne biste trebali usisavati
Pixabay / Usisivač

Usisivač nije prikladan za usisavanja apsolutno svih stvari, kao što neki misle. Postoji devet stvari koje ne bi trebalo usisavati, savjet je portala BrightSide.

Prva su kafa, talog od kafe i kakao. Talog od kafe može podstaknuti nastanak gljivica u vreći za prašinu. Lako se lijepi, pa ga je skoro nemoguće očistiti. Nemojte usisavati nekuhanu kafu i kakao jer mogu začepiti filtere, te oštetiti motor.

Druga su zemlja i lišće kućnih biljaka. Mogu oštetiti motor ili začepiti usisivač.

Treća stvar su dlake. Izbjegajite usisavanje ljudskih i životinjskih dlaka. Mogu začepiti vreću za prašinu i filtere. Jačina usisivača može oslabiti.

Četvrta je kozmetika. Kozmetika sadrži ulja i druge materije koje se mogu topiti uslijed toplog zraka iz usisivača. To može začepiti filtere. Sastojke kozmetike je skoro nemoguće očistiti kasnije.

Peta su sitni komadi papira i konfete. Njihovo usisavanje može prouzrokovati pregrijavanje i kvar motora. Konfete se mogu istopiti u unutrašnjosti usisivača.

Šesta su žice električnih uređaja. Mogu oštetiti male žice i uzrokovati strujni udar ako kablovi nisu dobro izolovani.

Sedma su mokri podovi. Usisavanje mokrih podova također može izazvati strujni udar ili kratak spoj. Nakupljena vlaga prouzrokuje neugodan miris kojeg se teško riješiti.

Osma su sitno staklo zbog kojeg ćete biti primorani da mijenjati vreću, meka crijeva ili filtere.

I deveta stvar koju ne biste rebali usisavati je brašno. Prihvatljivo je usisati manje količine. U suprotnom filter će biti blokiran, a cijeli uređaj onesposobljen, upozorava BrightSide.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije