Deset najčešćih pitanja o menstruaciji koje postavljaju djevojke

Radiosarajevo.ba
Deset najčešćih pitanja o menstruaciji koje postavljaju djevojke

Oni dani, Meca, U crvenom, Tetka, Menszes, Stvar, Boli me stomak, PMS, Crvenka, Ciklus, Mjesečnica, Mecika... toliko naziva za jednu pojavu koja je zajednička ženama cijele planete - menstruaciji. 

Ekskluzivno za portal Radiosarajevo.ba, doktorica Larisa Redžepagić-Gavran, obiteljska liječnica iz Zenice, predstavlja najčešća pitanja na temu menstruacije koja joj postavljaju pacijentkinje.

1. Kada većina djevojaka dobiva svoju prvu menstruaciju?

Većina djevojaka svoju prvu menstruaciju (drugim riječima naziva se i mjesečna perioda ili mjesečnica) dobiva oko 12-te godine. Mi ljekari smatramo da je potpuno OK. i ako je dobiješ i između 10 do 15-te godine života. Svako tijelo djevojke može da ima svoj raspored za dobivanje mjesečnice. Zato ne brini!

Postoje neki predznaci nakon kojih ćeš ubrzo dobiti svoju mjesečnicu:

  • U najvećem broju slučajeva djevojke dobiju svoju prvu mjesečnicu nakon 2 godine od početka rasta grudi u pubertetu.
  • Još jedan od znakova je vaginalni iscjedak (poput sluzi) koji djevojka može osjetiti ili vidjeti na svom unutarnjem rublju. Ovaj iscjedak započinje oko 6 mjeseci do godinu dana prije nego što dobiješ svoju prvu mjesečnicu.

2. Šta uzrokuje menstruaciju?

Menstruacija se događa zbog promijena u hormonima u tvom tijelu. Hormoni su kemijski glasnici. Jajnici oslobađaju ženske spolne hormone koji se zovu estrogen i progesteron. Ovi hormoni uzrokuju promjene u zadebljanju meternice. Zadebljanje maternice je neophodno da se oplođeno jajašce ugnijezdi i spremi za rast ploda. Ako nema oplođenog jajašceta zid uterusa se stanjuje i krvari. Ovaj se proces se ponavlja svaki put iznova svakoga mjeseca te se zato i zove mjesečnica.

3. Kako ovulacije utječe na menstruaciju?

Ovulacija predstavlja oslobađanje jajne stanice iz jajnika. Jajna stanica putuje kroz tanku cijev nazvanu jajovodi do maternice. Ako je jajašce oplođeno stanicom sperme, ono se veže za zid maternice, gdje se s vremenom razvija u bebu. Ako jaje nije oplođeno, sluznica maternice se raspada i krvari, uzrokujući razdoblje menstruacije.

4. Da li je menstruacija regularna od samog početka?

Prvih nekoliko godina nakon što započneš s menstruacijom, možda ti neće dolaziti redovito. Ovo je u početku normalno. Otprilike 2-3 godine nakon kada dobiješ prvu menstruaciju trebala bi ti dolaziti jednom u 4 do 5 nedjelja.

5. Može li djevojka zatrudnjeti nakon što započne sa menstruacijom?

Djevojka može zatrudnjeti čak i prije prve menstruacije. Hormoni su možda doveli do ovulacije i izgradnje zida maternice i prije same mjesečnice. Ako je djevojka imala seksualnu aktivnost, može zatrudnjeti, iako nikad nije imala menstruaciju.

6. Koliko dugo traje i koliko često se dešava mestruacija?

Uobičajeno je da traje oko 5 dana. Ali je normalno ako traje kraće ili duže. Normalna dužina menstruacionog ciklusa je 28 ± 7 dana.  Neke djevojke  mogu dobiti svoju periodu i kraće, a i duže od tog perioda.

7. Šta koristiti za vrijeme krvarenja? Smijem li koristiti tampon?

Većina djevojaka koristi uloške sa krilcima za vrijeme krvarenja. Ulošci su napravljeni od pamuka i dolaze u raznim oblicima i veličinama. Imaju ljepljiva krilca i lako se fiksiraju za unutranji veš.

Neke djevojke smatraju da su tamponi prikladniji od uložaka osobito ako se bave sportom ili plivaju. Tampon je takođe napravljen od pamuka, a oblika je da se može postaviti unutar vagine. Mogu doći i sa aplikatorom koji pomaže djevojkama za korištenje. Tamponi upijaju krv. Ne ostavljaj tampon više od 8 sati jer to može povećati rizik od ozbiljne infekcije koja se zove sindrom toksičnog šoka. Tampon možeš koristiti i ako si nevina, ali moraš uzeti najmanji mogući kako se ne bi povrijedila.

8. Koliko krvi je normalno da izlazi za vrijeme menstruacije?

Može izgledati kao puno krvi, ali djevojka obično gubi oko 40 ± 20 ml po menstruacijonom ciklusu. Većina djevojčica treba mijenjati uložak ili tampon oko 3‒6 puta dnevno.

9. Koliko ću imati menstruacija za vrijeme svog života?

Kada žene dođu u menopauzu (oko 45 - 55 godina), njihovo razdoblje će trajno prestati. Žene također neće imati razdoblje dok su trudne.

10. Šta je to PMS?

PMS (predmenstrualni sindrom) je kada djevojka ima emocionalne i fizičke simptome koji se događaju prije ili za vrijeme menstruacije. Ovi simptomi mogu uključivati ćudljivost, tugu, tjeskobu, nadutost i akne. Možda ćeš osjetiti i neke grčeve u svom razdoblju, osobito u prvih nekoliko dana. Ako ih imaš možeš koristiti: topli termofor koji postavi na trbuh ili traži od svoje obiteljske liječnice/ka pomoć u smislu prijedloga nekih od lijekova protiv grčeva i bolova. Oni će ti najvjerovatnije predložiti paracetamol, ibuprofen, naproksen i sl.

Za kraj!

Menstruacije su prirodan i zdrav dio života jedne djevojke. Ne bi trebali stajati na putu vježbanja, zabave i uživanja u životu. Ako imaš pitanja ne ustručavaj se pitati svoju obiteljsku liječnicu/ka, medicinsku sestru, roditelje, nastavnike ili stariju sestru.

Menstruacija_infografika_Web.jpg - undefined

Ilustracija: Azra Kadić, Radiosarajevo.ba

Javite se svojim obiteljskim liječnicima ako imate:

  • 15 godina i niste započeli sa menstruiranjem
  • razdoblja duže od 2 godine bez menstruiranja (svakih 4-5 tjedana)
  • krvarenje između menstruacija
  • ozbiljne grčeve koji se ne poboljšavaju s ibuprofenom ili naproksenom
  • jako krvarenje (krvarenje koje prolazi kroz uložak ili tampon brže od 1 sata)
  • razdoblja koja traju više od nedjelju dana
  • teške PMS-ove koji ometaju vaše svakodnevne aktivnosti

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije