Deset grešaka zbog kojih vam pizza ne uspijeva

Radiosarajevo.ba
Deset grešaka zbog kojih vam pizza ne uspijeva
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Pizza majstori tvrde postoji deset grešaka zbog kojih pizza ne uspijeva biti onakva kakva bi trebala da bude.

Zato ukazuju da je najbolje brašno za pizzu nulerica, a može ga zamijeniti mješavina glatkog i oštrog, ali samo u određenoj mjeri, piše portal Punkufer.hr.

Ako pripremate pizzu s pršutom, nemojte ga stavljati na vrh da ne bi zagorio. Stavljajte ga na tijesto premazano umakom od paradajza i zatim preko njega posložite ostale sastojke. Tako će pizza imati dobar okus, a pršut će zadržati sočnost.

Za one koji vole pizzu sa inćunima, preporuka je da ih prethodno isperu vodom, a zatim osuše. Šampinjone ostaviti da odstoje tri do četiri sata na sobnoj temperaturi ako tijesto ne bi preuzelo njihovu vlažnost i postalo bilo gnjecavo.

Nikada ne treba stavljati previše sira. Problem nastaje kad tijesto više ne može izdržati težinu sira, pa pizza izgubi svoj oblik.

Previše dodataka znači a se pizza neće ravnomjerno ispeći. Lako se može dogoditi i da tijesto zagori, a fil nije nije ni približno gotov.

Dodavanjem previše povrća koje pušta vodu, kao što je slučaj s tikvicama, tijesto za pizzu može nakon pečenja postati gnjecavo. Isto vrijedi i ako se povrće koje sadrži puno vode reže na prevelike komade.

Pizzu uvijek stavite u prethodno zagrijanu pećnicu, i to na što višu temperaturu. Peče li se na niskoj temperaturi, tijesto može biti premekano ili vlažno.

Koristite li kupovno tijesto ili domaće koje je bilo u frižideru, prije pečenja mu pružite dovoljno vremena da se zagrije na sobnu temperaturu. U suprotnom će biti tvrdo i neukusno.

Koristite li valjak za tijesto budite oprezni kako ga ne biste previše razradili i ispuhali sve one mjehuriće zraka koji pružaju fantastičnu strukturu. Umjesto valjka bolje je zaprljati ruke, savjet je portala Punkufer.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije