Kako je izgledao prvi dvodijelni ženski kupači kostim

Radiosarajevo.ba
Kako je izgledao prvi dvodijelni ženski kupači kostim
Bikini, ženski kupači kostim, rođen je 5. jula 1946. godine.

Prije te 1946. godine bilo je gotovo i nezamislivo vidjeti ženu na plaži u kupaćem kostimu koji otkriva toliko kože. Bilo je to vrijeme koje je osim ratnih zbivanja, donijelo promjena koje su uslijedile na političkim scenama svijeta i društvenih poredaka.

Na pariškoj modnoj sceni pojavio se prvi ženski kupaći kostim iz dva dijela.  Od tada se koristi termin "bikini" za ženski kupaći kostim iz dva djela, a ime je dobio po otoku Bikini na kojem su izvođena testiranja atomske bombe 1945. godine.

To je bio prvi ženski kupaći kostim iz dva dijela koji je otkrivao pupak, dio tijela koji se do tada pomno skrivao u javnosti.

Bikini je danas prevladao kad je riječ o ženskim kupaćim kostimima i dalje je prvi izbor većine žena, čak i uz mnogobrojne pokušaje raznih proizvođača jednodijelnih kupaćih kostima koji su posljednjih godina igrali na razne varijacije kako bi ga vratili u modu plasirajući na tržite razne vrste monokinija i tankinija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije