DASH dijeta: Sedmu godinu zaredom proglašena kao najbolja na svijetu

Radiosarajevo.ba
DASH dijeta: Sedmu godinu zaredom proglašena kao najbolja na svijetu
Pixabay / Ilustracija
Koliko ste puta započinjali dijetu, ali ste se nakon nekoliko dana osjećali toliko umorno i mrzovoljno da ste odustali?

No moguće je gubiti kilograme i pritom se osjećati dobro. Pitate se kako? Upoznajte, potvrđeno najbolju dijetu na svijetu.

Mršanje bez iscrpljivanja

Sedmu godinu za redom, grupa američkih stručnjaka i doktora proglasila je DASH dijetu (Dietary Approaches to Stop Hypertension), u konkurenciji od 38 drugih, najboljim prehrambenim režimom.

Razlog dobivanja ove laskave titule leži u tome da DASH dijeta uistinu djeluje - učinkovito skida kilograme i pritom poboljšava zdravlje,  za razliku od nekih drugih koje mogu imati negativan utjecaj na naš organizam.

DASH dijetu je osmislila Marla Heller, američka nutricionistkinja i dijetetičarka sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća. Prvobitno je bila namijenjena osobama koje pate od visokog krvnog pritiska, ali s obzirom na to da se pokazala uspješnom u skidanju suvišnih kilograma koji obično prate hipertenziju, danas je poznata i u svijetu mršanja.

DASH je odličan prehrambeni režim i za dijabetičare, osobe koje pate od metaboličkih poremećaja, za žene koje imaju problema s policističnim jajnicima, ili za one koji žele poboljšati srčano zdravlje.  

Dokazano snižava krvni pritisak i holesterol, smanjuje rizik od nastanka nekoliko vrsta raka, srčanih oboljenja, infarkta, bubrežnih kamenca i dijabetesa.

Kako se držati DASH dijete

Prehrambene smjernice DASH dijete su jednostavne:

• povrće i voće

• nemasni mliječni proizvodi

• cjelovite žitarice,

• grahorice,

• sjemenke i orašidi,

• meso, riba i perad

Dijeta je podijeljena u dvije faze:

Prva faza

Početne dvije sedmice se smanjuje i eliminira unos ugljikohidrata - voća i žitarica koji obiluju šećerima. To znači da iz jelovnika treba izbaciti: hljeb, tjesteninu, krompir, rižu, kolače i druge slatke namirnice, alkohol...

Umjesto toga, jedite obilje proteina, što uključuje nemasno meso, ribu i perad, grah i leću, sireve s niskim nivoem masnoće, jaja, nezaslađeni, nemasni jogurt, orašaste plodove, kao i namirnice te biljna ulja koja sadrže omega-3 i polinezasićene masti poput avokada i maslinovog ulja.

Prva faza je prijelazno razdoblje u kojem se metabolizam „resetira“. Sa smanjenjem unosa ugljikohidrata, metabolizam će raditi učinkovitije, a zahvaljujući lakšoj i zdravijoj hrani dobivat ćete mnogo energije.

Druga faza

Sljedeća faza također obiluje proteinima i povrćem. Nastavljate s istim jelovnikom, s time da možete ponovno početi jesti integralne žitarice, voće i povrće koje sadrži škrob kako bi se održao i nastavio gubitak težine, ali i poboljšao nivo holesterola i šećera u krvi. Za što bolji rezultat, možete pojačati nivo fizičke aktivnosti.

Umjesto brojanja kalorija, fokusirajte se na zdrav odabir hrane. Birajte nemasne proteine i zdrave masnoće koji će organizmu dati osjećaj sitosti. Primjer jelovnika možete pronaći na službenoj stranici DASH dijete.

I konačno, pitanje za milion dolara – koliko ću kilograma izgubiti u ovom periodu?

Prema začetnici DASH dijete, rezultati se u velikoj mjeri razlikuju od osobe do osobe. U prve dvije sedmcie većina smrša oko dva kilograma, a tokom razdoblja od dva mjeseca „otopi“ se između 5 i 20 kilograma.

Prednost DASH dijete je što se lako uklapa u jelovnik za cijelu porodicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije