Danas halva miriše bosanskim avlijama - napravite je i vi!

Radiosarajevo.ba
Danas halva miriše bosanskim avlijama - napravite je i vi!
Foto: Arhiv / Halva
U našim krajevima uobičajeno je da se pred hidžretsku novu godinu pravi halva.

Također je uobičajeno da se, radi berićeta i nafake, pred novu hidžretsku godinu kupi sedam osnovnih namirnica za ishranu, kao što su brašno, so, ulje, šećer, riža…

Da napravite tradicionalni bosanskiu halvu, potrebno vam je 20-ak minuta.

Sastojci za 4 osobe:

- 100 gr. maslaca ili margarina

- 100 gr. brašna

- 100 gr. šećera

- 200 ml. vode

- 1 vanilin šećer

- orasi ili kokos za dekoraciju

Priprema:

Rastopiti 100 gr. maslaca, te kada se potpuno istopi dodati 100 gr. brašna… Stalno miješati otprilike 5-10 minuta bez prestanka. Dobro voditi računa jer halva vrlo lako izgori. Smjesa je otprilike kao na slici, samo što čekate da dobijete smeđkastu-bežkastu boju.

U drugu šerpicu stavite 200 ml. vode i 100 gr. šećera te jednu vrećicu vanilin šećera. Staviti to da prokuha. Kada vam bude smjesa sa brašnom i maslacem gotova (znači kad dobijete smećkastu-bež boju) dodati sastojke (voda i šećer) koji su vam prethodno prokuhali. Paziti na ruke jer može prskati pa da se ne opečete.

Pustiti smjesu 10-tak sekundi, pokriti je poklopcem da vas ne isprska i odmah potom miješati da se ne stvore grudvice.

Halvu vadite u tanjir s kašikom i najbolje staviti u frižider da se malo ohladi. Pospite je po želji orasima ili kokosom, te je servirajte po želji, piše na Coolinariki.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije