Da li oštećujete svoj sluh, a da to i ne znate

Radiosarajevo.ba
Da li oštećujete svoj sluh, a da to i ne znate
Pixabay / Djevojka i slušalice
Počinje postepeno. Gitara u vašoj omiljenoj pjesmi više ne zvuči tako glasno, pa pojačate još više.

Imate problema da čujete dijalog na televiziji. U bučnom kafiću ne razumijete šta vaši prijatelji govore.

Sve su ovo znakovi ranog oštećenja sluha. Gubitak sluha ne mora biti neki dramatičan događaj, nego se može desiti postepeno, tokom godina, piše BBC.

Moderno vrijeme, naročito sve češća upotreba slušalica, pospješuju ovakav postepen gubitak sluha, naročito kod mlađih.

Dugotrajno ili ponavljajuće izlaganje zvukovima jačine preko 85 decibela može dovesti do gubitka sluha. Naučnici su već ustanovili da slušanje muzike preko slušalica često prelazi i 100 decibela.

Iako je malo vjerovatno da će oštećenje sluha uzrokovano bukom dovesti do gluhoće, svejedno morate biti svjesni da možete trajno oštetiti svoj sluh. Ako primijetite da imate poteškoća s praćenjem razgovora u većem društvu ili u detektiranju visokih zvukova, ili pak pojačavate zvuk na televiziji svaki put kad krenete nešto gledati, može biti da ste počeli gubiti sluh.

Najbolji način kako možete zaštititi uši je da održavate zvuk na razumnom nivou. A najbolji način da to postignete jest da uložite u pošteni par slušalica. Što vam bolje "sjednu", manja je šansa da će propuštati vanjske zvukove i bolje ćete čuti ono što želite, te nećete trebati pojačavati kako biste slušali samo to što želite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije