Da li kečap treba držati u frižideru ili na polici: Evo šta je ispravno

Radiosarajevo.ba
Da li kečap treba držati u frižideru ili na polici: Evo šta je ispravno
FOTO: Pixabay / Kečap

U trgovinama kečapom ćete pronaći na policama pored konzervi ili tegli sa ukiseljenim povrćem – dakle, na običnim policama, a ne u frižideru.

Međutim, nekako svi mi imamo običaj da otvorenu bocu kečapa, ali i novu, zatvorenu, stavimo u frižider – kako bi sadržaj duže trajao.

Da li je to uopće potrebno? U krajnjoj liniji, boce sa kečapom stoje u restoranima po stolu – a ne u rashladnoj vitrini…

Odogovor: Zavisi 

U kečapu se nalazi sirće, prirodni konzervans koji će se pobrinuti za to da kečap može duže da traje. Određeno vreme kečap može bez problema da bude van frižidera. Ako ga nakon jela zaboravite na stolu, odnosno ne stavite odmah u frižider, onda to nije strašan problem, piše Blic. 

U restoranima se kečap veoma puno i brzo troši, pa se bočice isprazne prije nego što se kečap pokvari. Zbog toga većina restorana ne stavlja boce sa kečapom u frižider. U domovima je situacija nešto drugačija. 

Ako baš svaki dan ne jedete kečap, onda je potrebno nekoliko sedmica ili čak mjeseci da se boca isprazni.

Zato bi kod kuće trebalo kečap da držite u frižideru. Tamo može da stoji čak do šest mjeseci nakon prve upotrebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije