Čuveni britanski kuhar otkrio tri glavna trika za pire krompir iz snova

Radiosarajevo.ba
Čuveni britanski kuhar otkrio tri glavna trika za pire krompir iz snova
Foto: Pixabay / Pire krompir

Pire krompir je jedan od specijaliteta koji se najčešće iznosi na našu trpezu, a praktično da nema uz šta ovaj jednostavan obrok ne "paše" - piletina, sarma, podvarak, šnicle.... Pire je savršen izbor uz doslovce sve!

Pire iz snova 

Nije filozofija napraviti pire krompir, u suštini ovo bi trebalo da bude jednostavan zadatak, no uprkos tome većina domaćica ne dobije uvijek savršeno pripremljen pire.

Ponekad je problem u teksturi, ponekad su prisutne grudvice, ponekad je isuviše skuhan, bez mirisa... A kako se zapravo priprema najbolji pire? Ovu tajnu otkriva slavni televizijski nagrađivani kuhar Marcus Wareing.

On je u svojoj novoj knjizi riješio da objelodani trikove za perfektan pire, a kaže da treba pratiti tri osnovna koraka.

Povrtne pljeskavice s pireom - undefinedFoto: Instagram: Ilustracija

"Krompir isijecite jednako, kuhajte ga ravnomjerno i ne žurite", savjetuje.

 Wareing tvrdi da mnogi prave grešku jer krompir sijeku na komade različite veličine, te da ga prebrzo skuhaju.

"Prvo ogulite krompir, zatim ga operite i isijecite na jednake dijelove, inače će se manji komadi prekuhati, a prije nego što se raspadnu apsorbirat će vodu, pa će na kraju vaš pire biti vodenast i bez ukusa. Polako kuhajte krompir u slanoj vodi; ako proključa isuviše brzo prekuhat će se spolja, a u sredini će ostati nedovoljno kuhan, zbog čega se stvaraju grudvice. Kada se krompir skuha, a pritom se ne raspada, ocijedite ga i ostavite da odstoji pet minuta, pa ga potom protresite i vratite u šerpu i na ringlu. Krompir treba da bude dovoljno vruć kako bi maslac kad ga dodate mogao da se rastopi", objasnio je ovaj slavni šef.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije