Čokolada je zdrava za srce

Radiosarajevo.ba
Čokolada je zdrava za srce
Arhiv / Ilustracija
Ljubitelji čokolade sada konačno imaju razloga da se raduju.

Njihov porok može biti zdrav za srce, pokazali su rezultati istraživanja provedenog u Danskoj koji su objavljeni u British Medical Journal: Heart, piše Independent.

Istraživanje je pokazalo da umjereni unos čokolade umanjuje rizik od fibrilacije srčanih pretkomora, stanja koje pogađa oko 8,8 miliona ljudi u Europskoj uniji i povezuje se s višim rizikom od otkazivanja srca, kognitivnim opadanjem i demencijom.

Tokom istraživanja prikupljeni su podaci Danaca starosti između 50 i 64 godine o njihovom zdravstvenom stanju, životnim navikama i navikama u ishrani, a svaki od učesnika trebao je odgovoriti na pitanja o tome koliko često jede čokoladu.

Kontroliranjem njihovog zdravstvenog stanja, pokazalo se da su ispitanici koji su jeli dvije do šest porcija čokolade sedmično bili manje skloni razvoju fibrilacije srčanih pretkomora, u odnosu na one koji su jeli samo jedan komadić mjesečno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije