Čisti li ruke bolje tekući ili kruti sapun?

Radiosarajevo.ba
Čisti li ruke bolje tekući ili kruti sapun?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Čisti li ruke bolje tekući ili kruti sapun? Pitanje je to koje ste si zasigurno barem jednom postavili razmišljajući o održavanju lične higijene i očuvanju zdravlja.

Kruti sapun pored umivaonika često prolazi kroz mnoge ruke, većinom one neoprane. No panici nema mjesta jer se unatoč tome bakterije ne šire dalje, tvrdi direktor njemačkog Savjetodavnog centra za higijenu dr. Ernest Tabori u časopisu Good Health, prenosi Berlin.de.

U teoriji, svako ko koristi sapun ostavlja svoje bakterije na njemu, no on nije plodno tlo za njihovo razmnožavanje. Iako neko vrijeme ostanu na sapunu, bakterije ne požive dugo. Kruti sapun stoga nije nehigijenski kao što se smatralo, istaknuo je ovaj njemački ljekar, prenosi Index.

Što se tiče tekućeg sapuna, klice se ne skupljaju u samom sapunu, već na njegovoj pumpici. Nečistoće na krutom i tekućem sapunu su zanemarive ako temeljito operete ruke odmah nakon dodira sa sapunom.

Dakle, i tvrdi sapuni i oni tekući mogu se koristiti bez ikakvog straha, bitno je samo da se koristi ili jedna ili druga vrsta sapuna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije